Logo
Печат на тази страница

Обновяват паметника на Асен Златаров в двора на Второ ОУ в кв. Райково

Обновяват паметника на Асен Златаров в двора на Второ ОУ в кв. Райково

В навечерието на патронния празник на 2-ро Основно училище в Смолян е създаден Инициативен комитет за обновяване на бюст-паметника на патрона Асен Златаров. Дарителска кампания ще набира средства за ремонтно-възстановителните дейности.

„На 16 февруари 2018 година се навършват 133 години от рождението на проф. д-р Асен Златаров – учен с енциклопедични знания в областта на химията, биологията, физиката, медицината, философията, филологията и литературата, оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения.

Наш дълг към светлата личност на обаятелния човек, учен и общественик  е да напомняме, че той е извън времето и над него. Работещите и учещите се в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Смолян са достойни последователи на делото на своя патрон. Педагогическият екип, непедагогическият персонал и учениците непрекъснато доказват, че заветите, които проф. д-р Асен Златаров отправя към младежта, са в основата на ценностната им система. За всички нас, които сме се докоснали по един или друг начин до светлата му личност,  нравствените му послания са уроците  по човечност и родолюбие“.

Това каза председателят на Инициативния комитет Росица Георгиева – член на Училищното настоятелство и бивш зам. директор на училището. Освен че ще бъде обновен и обезопасен бюст-паметника на проф. д-р Асен Златаров, ще се обособи зона, където да се провеждат тържествените училищни ритуали. „Ние се обръщаме към всички вас, според възможностите си, да направите Вашето дарение. Инициативният комитет и училищното настоятелство Ви гарантираме пълна прозрачност при получаване и разходване на получените средства“, каза още Георгиева.

Има и Банкова сметка:

 

Училищно настоятелство на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“

IBAN:BG03UBBS80021021767940

BIC: UBBSBGSF

Обединена българска банка клон Смолян

Патронния празник на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян ще бъде отбелязан в петък – 16 февруари от 13.00 часа с тържество, подготвено от ученици и учители. На него ще бъде връчена и традиционната Златаровска стипендия, която е учредена още през  далечната 1999 година и се връчва на седмокласник, показал отлични резултати в училище и с дейно участие в училищни и извънучилищни мероприятия.  „Поради високата конкуренция сред нашите седмокласници, имената на носителя на Златаровската стипендия и неговите подгласници ще станат ясни непосредствено преди празника“, каза Йорданка Коджаколева – зам. директор в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“.

Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.