Logo
Печат на тази страница

Българи подобряват  техниките за диагностика на рак на гърдата, от което ще имат полза пациенти в цяла Европа

Българи подобряват  техниките за диагностика на рак на гърдата, от което ще имат полза пациенти в цяла Европа

Проектът MaXIMA, финансиран с 998 050 евро по инвестиционните програми на ЕС, ще допринася за усъвършенстването на технологии за диагностика на рак на гърдата. Това бе съобщено в София. В духа на световния месец за борба с рака на гърдата, Христо Христов – заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представи  европейското финансиране на новаторски решения в областта на науката и медицината в страната. Той поздрави учените от Техническия университет във Варна, ръководещи туининг проекта MaXIMA, за това, че утвърждават страната ни като център на научноизследователската и развойна дейност в Европа. Проектът, финансиран от Европейския съюз, цели да намали смъртността при засегнати от рак на гърдата – болест, която отнема хиляди човешки животи – като предостави на медицинската общност възможност за подобряване техниките за ранна диагностика.

Доц. д-р инж. Кристина Близнакова, координатор на проект MaXIMA, разказа за очакваните резултати от неуморната работа на екипа в посока подобряване на техниките за диагностика. Екипът се фокусира върху създаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и използването им за усъвършенстване на съвременните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография.

„Вярвам в потенциала на младите ни учени и приноса на България в разработката на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм искала да работя в родната си страна – благодарение на множеството европейски инвестиции, у нас се завръщат редица отлични учени с желание да развиват научна дейност в България. Сигурна съм, че инвестициите в научни изследвания в страната тепърва ще се увеличават, тъй като кадрите, които създаваме, са пълни с ценни идеи и ентусиазъм“ – каза доц. Близнакова.

Една от 8 жени в Европа е засегната от рак на гърдата. Ежегодно болестта отнема около 570 000 човешки живота. През октомври се отбелязва световният месец за борба с рак на гърдата, който също така напомня за страшната статистика и неимоверните усилия на пациентите да се преборят с тази потенциално смъртоносна болест.

„Европейският съюз вярва в идеите, които променят света. Инвестициите в здравния сектор и проекти като MaXIMA водят до създаване на прогресивна научно-изследователска среда в България, от която имат полза пациенти в цяла Европа. Еврофинансирането води до иновации в областта и създава предпоставки за икономически растеж и нови работни места“ – добави Христо Христов.

Проектът MaXIMA, реализиран по програма Хоризонт 2020, се осъществява в партньорство с утвърдени университети в Белгия и Италия. За цялостната му идея има заслуга именно доц. Близнакова, инженер по биомедицински технологии в ТУ – Варна, и носител на престижната международна награда „Мария Кюри“. MaXIMA е част от дългогодишната работа на доц. Близнакова и екипа й, които използват иновативни биоинженерни техники и компютърно моделиране, за да подпомогнат ранното диагностициране на пациенти с рак на гърдата. Също така те създават база данни, която се обновява непрекъснато, а до момента съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички изследователски групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика. ЕС инвестира в здравни проекти, като MaXIМА, защото те позволяват на учените да осъществяват идеите си и да решават едни от най-важните въпроси на обществото. Проектът приключва през декември тази година, когато финалните научни резултати ще бъдат достъпни за компании, разработващи медицинска техника за образна диагностика с цел усъвършенстването й.

Представителство на Европейската комисия в България

Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2022 Смолян днес!. All Rights Reserved.