Logo
Печат на тази страница

Филмова награда „ЛУКС“ 2019: кои са финалистите, които се състезават за кинонаградата на Европейския парламента

Филмова награда „ЛУКС“ 2019: кои са финалистите, които се състезават за  кинонаградата на  Европейския парламента
Трите филма, които се състезават за филмовата награда „ЛУКС“ на Европейския парламент през 2019 г. са: „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Господ съществува, името й е Петруния“ и „Кралството“. Те бяха официално представени на пресконференция в Рим :
 
„Нерешеният случай Хамаршьолд“
 
Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 г., пътувайки за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са придобили независимост. Бавното развитие на сюжета в документалния филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията по смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата „ЛУКС“ документален филм е сред финалистите.
 
„Господ съществува, името й е Петруния“
 
Какво се случва, когато една жена участва в едно по традиция мъжко състезание и успява да открие светия кръст, който православен свещеник хвърля в река? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и свещеника, който въвлича в случая полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ - пита тя, тъй като „наградата” за победителя в състезанието символизира именно това.
 
„Кралството“
 
Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партия си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.
 
 
Филмовата награда на Парламента „ЛУКС“ подпомага европейски филми да се разпространяват извън националните си граници. С подкрепата на Европейския парламент ще бъдат осигурени субтитри на трите филма финалисти на всички 24 официални езика на ЕС. Това ще позволи тяхното прожектиране из цяла Европа в рамките на Филмовите дни „ЛУКС“ през есента.
 
Филмът победител ще бъде избран от членовете на ЕП и обявен по време на пленарната сесия на 27 ноември в Страсбург. Той ще бъде допълнително адаптиран за хора със зрителни и слухови увреждания и ще получи подкрепа за разпространение на международната сцена.
 
Трите филма в конкурсната програма са част от официалната селекция на филмовата награда „ЛУКС“ 2019, която беше представена на Международния филмов фестивал в Карлови Вари на 30 юни.
 
В самото начало на месец декември предстоят традиционните прожекции с вход свободен на трите филма финалисти за наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент. Филмовите дни „ЛУКС“ ще се проведат в редица български градове и се организират от Бюрото на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест.
 
Пресслужба на Европейския парламент
 
Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.