Logo
Печат на тази страница
Петък, 10 Април 2020 13:23

Колко е важно моторното масло за автомобила?

Колко е важно моторното масло за автомобила?
|||| |||| ||||
Моторното масло често се споменава като най-важното нещо за едно превозно средство. То изпълнява функции, без които движението на автомобила ще е немислимо:
  • Действа като смазка за частите на двигателя;
  • Спомага за защитата на емисионната система;
  • Осигурява икономия на гориво.
Ако някога сте отделили време да разгледате рафтовете с моторни масла, налични днес по магазините или отворите Motornomaslo.bg, ще забележите, че разнообразието е прекалено голямо и като съдържание и като марки - синтетични, смесени, обикновени, маслo Bardahl, Castrol, Liqui Moli и др. Ако случайно изберете грешно масло, това може да има сериозни последствия. Може дори да повреди двигателя на колата ви с течение на времето. Ако сте човек, който сам сменя маслото си, винаги проверявайте ръководството, преди да продължите, и се уверете, че сте закупили правилното масло за вашия конкретен тип превозно средство.
 
Моторното масло и неговите разновидности
 
Има три вида моторно масло:
 
Конвенционални (75 - 80% от рафинирания суров нефт)
Пълно синтетично (Стандартна база плюс добавки)
Синтетична смес (конвенционална и синтетична)
 
Съществуват и добавки, като почистващи препарати, които поддържат повърхностите на двигателя чисти, както и антиоксиданти, които предотвратяват окисляването и предпазват двигателното масло от сгъстяване. Добавките улавят мръсотия и други замърсители, за да се предотврати натрупването ѝ по частите на двигателя. Има дори специални масла само за превозни средства с голям пробег. Те имат кондициониращ компонент за уплътненията, за да се предотвратят течове.
Американският институт за петрол класифицира моторното масло по вискозитет. Използването на правилния вискозитет на маслото е жизненоважно, за да извлечете максимална полза за вашия тип двигател. Ако живеете в по-топъл климат, ще ви трябва масло с различен вискозитет, спрямо хората, които живеят на по-студена географска ширина.
 
Моторното масло е и винаги е било жизнената кръв на двигателя на вашия автомобил. Слагането на правилното масло е от решаващо значение, за да поддържате двигателя на вашия автомобил механично ефективен за години напред. Механичната ефективност се отнася до количеството мощност, което се извлича от изгарянето, когато се вземат предвид фактори като триене и загуби. Повечето съвременни двигатели са изключително ефективни механично, като повечето имат коефициент на полезно действие над 90%, това важи обаче, само ако са с добро масло, което им дава възможността да работят ефективно.

яаопйу_2436589.JPG

Съвременните производствени техники позволяват да се произвеждат висококачествени двигатели на приемливи за пазара цени, което значително подобрява механичната ефективност чрез намаляване на допустимите отклонения в двигателите. Въпреки това, дори изключително сложните двигатели биха пострадали без добро моторно масло.
 
Какво прави моторното масло?

Смазва подвижните части на двигателя
 
Смазването се постига чрез образуване на променлив бариерен слой между движещите се части. Смазването, по-специално между буталните пръстени и стените на цилиндъра, спомага за намаляване на триенето, като по този начин намалява износването. Това осигурява по-дълъг живот на двигателя и по-добри характеристики през целия му живот. Отваряйки, Motornomaslo.bg ще видите поне 15 продукта на масло Bardahl, които биха се справили перфектно със смазването на вашия двигател.
 
Подобрява компресията на цилиндъра
 
Споменатата по-горе смазочна бариера запълва пропуски между буталния пръстен и стената на цилиндъра. Това подобрява уплътнението на цилиндъра, което спомага за подобряване на способността на двигателя да компресира сместа въздух-гориво и да улавя максимално количество енергия от полученото горене. Така вашият автомобил се движи по-лесно.
 
Почиства двигателя и частите му
 
При производството на маслото, във формулата му се въвеждат различни добавки, които помагат то да предпазва двигателя от множество различни външни условия. Добавките могат да бъдат агенти против образуване на пяна (мехурчестите течности включват много въздух, който също не се смазва), антикорозионни агенти (които предпазват от ръжда), модификатори на вискозитета, детергенти (които секвестират въглеродните отлагания и други неразтворими материали в маслото) и точковите депресанти (които позволяват на маслото да тече при студени температури).
 
Охлаждане на двигателя
 
Маслото не е толкова добро, колкото водата при натрупване на топлина (по-ниска специфична топлина), но все пак има значителен охлаждащ ефект върху двигателя чрез контакт с вътрешността и маслените галерии в блока на двигателя. Това е в допълнение към ползата за намаляване на топлината при намаляване на триенето между вътрешните компоненти. Много автомобили с висока производителност ще разполагат с маслени охладители, за да помогнат за постигане на максимален ефект.
 

Последните от Смолян днес!

1 коментар

Copyright © 2009 - 2020 Смолян днес!. All Rights Reserved