Logo
Печат на тази страница

ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров.

ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров. ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров. ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров. ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров. ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров. ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян празнува патронен празник. Навършват се 136 години от рождението на Асен Златаров.

С поднасяне на цветя пред бюст паметника на проф. д-р Асен Златаров в двора на училището в Райково, носещо неговото име, ученици и учители засвидетелстваха преклонението си пред българския учен с енциклопедични знания в областта на химията, биологията, физиката, медицината, философията, филологията и литературата, оставил трайни следи в съзнанието на няколко поколения. Това съобщи зам. директорът Йорданка Коджаколева.

От началото на февруари учебното заведение организира редица прояви, в чест на патронния си празник. Сред тях изготвяне на презентации за живота и делото на Асен Златаров, различни състезания със забавни и образователни игри, състезание по шах.  Учениците от 5 до 7 класове изготвиха радиопредаване, което беше излъчено днес /на 16 февруари/, посветено на патрона на училището. В специално обръщение към бивши и настоящи учители и ученици, към родителите, директорът Николай Колев отправи поздрав по повод 136-та годишнина от рождението на проф. д-р Асен Златаров.

„Днес, от позицията на изминалите години, оценяваме величието на човека Златаров. Скромен в живота, но исполин в делата и научните си постижения. Защото за годините на своя кратък, но интензивно протекъл живот проф. д-р Асен Златаров оставя ярка диря на учен, преподавател, просветител, поет, мечтател и преди всичко човек. Защото днес ние си спомняме за европееца Златаров, обърнат с цялото си сърце и душа към хуманизма и научните постижения на Европа, но останал завинаги свързан с родната земя“, казва Колев. Той припомни един от заветите на Асен Златаров към младите хора „Да обичат България – да я обичат чисто и предано и никога от тази обич да не правят кариера. „Чест и гордост е училището, в което учим и работим, да носи името на такъв европейски извисен учен и ярък патриот какъвто е проф. д-р Асен Златаров. Днес ние, както и нашите предшественици, търсим научните върхове и нерядко ги достигаме – ярък пример за това са успехите на наши ученици и учители в различни състезания, конкурси и олимпиади. 

Стремим се да бъдем съзвучни със съвременните тенденции в образованието, без да забравяме всичко добро от традицията. Защото овен името на Златаров, върху плещите ни лежи отговорността да бъдем наследници на първите учители и просветители в Родопите“, се казва още в словото на Николай Колев – директор на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод 16 февруари училището изготви и изпрати поздравителен адрес към НЧ „Проф. д-р Асен Златаров“ в село Смилян, с което миналата година за пръв път организираха съвместни инициативи за патронния си празник. „Заедно с вас възпитаваме достойни златаровци, които продължават по пътя на науката и творчеството“, се казва в поздравлението. Читалището в Смилян също изпрати поздравителен адрес по повод общият им патронен празник. ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян получи поздравления и цветя и от областният управител Недялко Славов и от кмета на община Смолян Николай Мелемов.

Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.