Logo
Печат на тази страница

На 17 април от 11 часа пред РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян официално ще бъде открит бюст-паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева

Радка Кушлева

На 17 април от 11 часа пред  РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян официално ще бъде открит бюст-паметника на „родопския славей“ Радка Кушлева. Изпълнителката на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“. Идеята да се увековечи името и творчеството на родопчанката, прославила фолклора на планината е на  народния певец Хамид Имамски. Той намира съмишленици в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян, Областната администрация  и много други родолюбиви родопчани.

В края на миналата  година, кметът Николай Мелемов внесе предложението в Общинския съвет на Инициативния комитет за поставяне паметник на емблематичната родопска певица. Общинският съвет го прие и даде съгласие той да бъде в непосредствена близост до РДТ в имот публична общинска собственост. Одобрена беше и приложената схема за поставяне на паметника.

Композицията се състои от постамент 30х30 см и потретна скулптура на певицата, изработена от гранит и бронз с височина 150 см. Автор на скулптурната композиция е Павел Василев. Инвестиционния проект е дело на „ДЕКРА“ –ЕООД –гр.Пловдив, архитект Лъчезар Митовски.

На откриването ще присъстват кметът Николай Мелемов, представители на Инициативния комитет,  двете дъщери на Радка Кушлева- Соня и Диди, кметове на общини, областната администрация и др.   

Радка Кушлева е родена на 12 юли, 1926 г.  в Широка лъка, в семейство на певци и гайдари. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 г. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София. Първите песни, които пее по Радио София, са „Бела съм, бела, юначе“, „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, бяла радо“. През 50-те години на XX век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки. По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди.

Радка Кушлева е била част от ансамбъла „Наша песен“, в който са пели още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.  Именитата родопска певица умира през 1977 г.  Заради красотата на тембъра ѝ наричат Кушлева „славея на Родопите“.

Пресцентър на община Смолян

Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.