Logo
Печат на тази страница

Хранителни добавки с магнезий: Каприз или необходимост?

Хранителни добавки с магнезий: Каприз или необходимост?

Чувствате се нервни, стресирани и уморени? Оплаквате се от мускулни крампи? Не е изключено да ви липсва магнезий? Този минерал се нарежда на върха на минералните соли с важно значение за телесните функции.

Магнезият играе съществена роля във функциите на нашето тяло. Той присъства в големи количества в организма ни, наполовина в скелета и наполовина – в мускулите и останалата част на тялото. Най-важните му функции са свързани с предаването на нервни импулси и регулирането на мускулната контракция.

Изследванията сочат, че добрите нива на магнезий помагат за поддържане на нормално кръвно налягане, регулират кръвната захар, повишават „добрия” холестерол и пазят сърцето. А неговият недостиг може да предразположи към диабет, тъй като повишава инсулиновата резистентност.

Магнезият също така участва в липидния метаболизъм и много други химични реакции в нашето тяло.

От всичко казано дотук, можем да заключим, че ако искаме да бъдем здрави, жизнени и психически балансирани, трябва да помислим сериозно дали приемаме достатъчно от този минерал.

Вероятно ще ви бъде интересно да разберете кои са симптомите на дефицит на магнезий:

  • Нервност, раздразнителност, стрес, тревожност и депресия;
  • Проблеми със съня, особено при заспиване;
  • Изтръпване на крайниците;
  • Гадене, световъртеж;
  • Неравномерен сърдечен ритъм.

Хранителни добавки с магнезий за балансиране на организма

Ако смятате, че някои от горепосочените симптоми се отнасят и за вас, вероятно не консумирате достатъчно нерафинирани зърнени храни, семена, бобови растения, ядки, пшеничен зародиш. Най-бързият начин да компенсирате това е да приемате хранителна добавка с магнезий.

Понякога колкото и да се опитваме да се храним правилно, не успяваме да си набавим всички важни хранителни вещества. Недостигът на магнезий обаче засяга пряко храносмилателната система и кръвообращението. Ето защо е важно да компенсираме дефицита с хранителни добавки.

С напредването на възрастта недостигът на магнезий може да увеличи значително риска и от остеопороза. Това води до зачестявания на нараняванията и сериозните последици от тях. И тъй като възрастните хора често се оплакват от липса на апетит, хранителните добавки са лесен начин да избегнат дефицита на този толкова важен за тях минерал.

Съвети за приема на добавки с магнезий:

1.Приемайте магнезия в точно определено време

Няма проблем да приемате хранителна добавка с магнезий по всяко време на деня. Въпреки това, ако страдате от нощни крампи, е по-добре да я приемате вечер. Тъй като нивото на магнезий намалява през нощта, добавката ще предотврати спазмите в дългосрочен план.

2. Приемайте точното количество магнезий

Винаги приемайте правилната доза за вас в зависимост от вашите нужди. Имайте предвид пола и възрастта, тъй като по правило мъжете, бременните и кърмещите жени, както и юношите се нуждаят от повече магнезий.

3. Взимайте добавката достатъчно дълго време

За да компенсирате недостига на магнезий, се нуждаете от поне няколко седмици. Дори мускулните крампи да отшумят, това все още не е причина да я спирате. При определени условия на живот като стрес, напрегната физическа и умствена активност и растеж, едва ли ще успеете да си осигурите дневната си нужда от магнезий само чрез храната.

Също толкова важно е и да се уверите, че сте избрали хранителна добавка във форма, която ви подхожда най-добре. Капсулите с магнезий са изключително лесни за поглъщане навсякъде и по всяко време, така че да не пропускате прием.

Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.