Logo
Печат на тази страница

Номинираните филми за Наградата LUX на Европейския парламент ще се представят и в България

Номинираните филми за Наградата LUX на Европейския парламент  ще се представят и в България

Публиката в София, Пловдив, Варна и Бургас ще има възможност да се срещне на голям екран с трите европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката за 2022 г., като част от програмата на международния София Филм Фест, който продължава до 31 март. За публиката извън тези градове филмите ще бъдат достъпни онлайн на платформата на фестивала през април: https://online.siff.bg/. Може да гласувате.

Кои са номинираните филми

Номинираните филми бяха обявени по време на Европейските филмови награди в Берлин през декември 2021 г. Те са „Бягство“, „Великата свобода“ и „Quo Vadis, Аида?“.

  „Бягство“ (Flee) на Йонас Похер Расмусен

 .

Герой на анимационния филм „Бягство“ (Flee) с режисьор Йонас Похер Расмусен е уважаваният преподавател Амин, който разказва за пристигането си от Афганистан в Дания. Амин се опитва да намери душевен мир и да приеме миналото си и тайните, които крие. Филмът е копродукция на Дания, Франция, Швеция и Норвегия и вече получи номинации за Оскар в три различни категории: за най-добър анимационен, документален и международен филм – прецедент в историята на наградите на Американската киноакадемия.

 „Великата свобода“ (Great Freedom) на Себастиан Майзе

 .

Историята в австро-германския филм „Великата свобода“ (Great Freedom) с режисьор Себастиан Майзе се развива в следвоенна Германия. Ханс се оказва многократно в затвора, защото е гей и нарушава член 175 в германския наказателен кодекс. Неговият съкилийник Виктор, осъден за убийство, се оказва единственото постоянно нещо в живота му.

 „Quo Vadis, Аида?“ (Quo Vadis, Aida?) на Ясмила Збанич

Този филм ни среща с Аида − преводач към силите за опазване на мира в Сребреница през лятото на 1995 г. Семейството ѝ е сред хилядите цивилни хора, които търсят подслон  в лагера на ООН. Аида научава, че близките ѝ и другите хора в лагера са в ужасна опасност, но може ли да направи тя нещо, за да помогне? Филмът е продукция на Босна и Херцеговина, Австрия, Холандия, Франция, Полша, Норвегия, Германия, Румъния и Турция.

Европейски парламент,  Пресслужба в София
Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2022 Смолян днес!. All Rights Reserved.