Logo
Печат на тази страница

Изграждат кула за новия телескоп на Роженската обсерватория

Изграждат кула за новия телескоп на Роженската обсерватория
Изграждането на кула, в която ще се монтира нов телескоп на Националната астрономическа обсерватория (НАО)-Рожен, ще започне в следващите седмици, съобщиха от Обсерваторията.

Доставката на модерен 1.5-метров роботизиран телескоп за Обсерваторията на връх Рожен е съгласно изпълняващ се проект с европейско финансиране. Произведеният в Австрия телескоп ще затвърди лидерската позиция на НАО-Рожен като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, според Никола Петров, директор на Обсерваторията. 

Новото „око“ на Обсерваторията е от последното поколение оптични телескопи, а извършените в Австрия проби показват, че става дума за перфектен инструмент за космически наблюдения, според астрономи от НАО. 

При пробите на телескопа, с участието на астрономи от Рожен, са извършени наблюдения и снимки на галактики. Тестовете са потвърдили заложените по задание показатели за изключително прецизно позициониране и насочване на телескопа, с който ще се извършват дистанционно управляеми наблюдения.

Апаратурата и телескопът се доставят от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH. Кулата, в която ще се помещава новият телескоп, ще се строи от италиански подизпълнители по проекта.

След като нейното изграждане приключи, ще се достави и монтира самият телескоп. През септември се планира официално откриване на съвременното астрономическо оборудване в НАО-Рожен. 
 
Източник : Дарик нюз
Вашият FACEBOOK коментар ...

Последните от Смолян днес!

Copyright © 2009 - 2021 Смолян днес!. All Rights Reserved.