Menu
Сряда, 13 Декември 2017 17:49

Инж. Мария Жайгарова: “Възпитанието на съпричастност за нас е много важно, не само  по Коледа“

Публикувана от Прочетена 2338 пъти
Инж. Мария Жайгарова Инж. Мария Жайгарова снимка: Росица Примовска

На 19 декември от 16 до 19 ч. пред магазините на Билла и Лидъл в Смолян клуб „Милосърдие“ при Професионалната гимназия по техника и технология „Христо Ботев“ в Смолян организира благотворителна Коледна кампания за събиране на продукти от първа необходимост. Тази година даренията ще се предадат на възрастни хора и многодетни семейства в затруднено положение от областта. Миналата година  акцията е била за над 40 бедстващи семейства, на които по време на Коледа са предадени добър набор пакети с храна. 

За сайта Смолян днес директорът на Техническата гимназия инж. Мария Жайгарова обясни мотивите на клуб „Милосърдие“, подкрепата от целия учителски екип и радостта от успешните благотворителни акции:

- Радвам се, че учениците ни се учат на милосърдие и взаимопомощ. Възпитанието на съпричастност при нас е много важно. Не само децата да бъдат добри приятели в час, в училище, но да могат да си помагат на тях самите, на семействата и близките, взаимно да се подкрепят. Такава бе и идеята преди десетина година да се създаде клуб „Милосърдие“ с ръководител Софка Иванова, защото в нашето училище имаме деца в неравностойно положение, социално затруднени и искахме да им помогнем. Постепенно акциите преминаха извън училище и за четвърта поредна година преди Коледа ще имаме благотворителна кампания пред магазините Билла и Лидъл в Смолян. Приготвили сме за благодарност към дарителите над 200 благодарствени картички, сурвачки, коледни чорапчета, направени от самите ученици доброволци. Да зарадваме дарителите преди за влязат в магазините. Всичко, което се събере след акцията пред магазините, се описва по артикули, килограми или бройки, цени, за да знаят  хората, които са дарили, колко  общо продукти са събрани, на каква стойност и къде ще отидат. Тази година вече сме издирили  нуждаещите се възрастни хора и многодетни семейства в неравностойно  положение от областта, които ще подпомогнем. Акциите ни се отчитат на страницата на нашето училище във Фейсбук - Професионалната гимназия по техника и технология „Христо Ботев“ в Смолян. Всеки може да ги види.

Учениците от клуб „Милосърдие“ са решили призът  да бъде: „Нека приятел в беда да усети духа на Коледа!“ Всички в училище знаем, че е прекрасно да подадем ръка и да подпомогнем  някого в недоимък, за да влезе магията по Коледа във всеки дом!“

Ученически клуб „Милосърдие“ с ръководител Софка Иванова е известен в страната. Ръководителката бе отличена през миналата година на Третия Международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците“. А клубът,  единствен от областта,  бе включен в проект  „Училището – зона за филантропия“, заедно с 19 сродни клуба  в страната. От него черпят опит други учебни заведения  в областта и извън нея. А възрастни хора се възхищават на готовността  учениците да помагат, да подадат ръка на болен и беден, да  върнат вярата, че човечността е жива в наши дни.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!