Историческият музей в Смолян впечатли посланичката на Норвегия

poslannik_momcilovtsi

Нейно Превъзходителство инспектира обекти, финансирани от Норвежкото правителство в Момчиловци и Гела

Посланикът на Норвегия в България Н.Пр. Тове Скарстейн беше на работно посещение в Община Смолян на 31 юли и 1 август, по покана на кмета Дора Янкова.
 Посланичката  посети Момчиловци и се запозна на място с напредъка на проекта „Създаване на Център за ДАНО/гео туризъм в Момчиловци”, финансиран по програма  Norway Grants на норвежкото правителство. Нейно Превъзходителство се срещна с директора на общинската дирекция „Програми проекти и международно сътрудничество” Илия Годев, с директора на проекта проф. Румяна Михнева и екипа на проекта, с кмета на селото Мария Никова. Тя инспектира строително-ремонтните работи на сградата на старото училище в селото, която благодарение на осигурените средства от норвежката програма за сътрудничество ще стане дом на Центъра за ДАНО-туризъм в Момчиловци, съобщиха от пресцентъра на общината. До края на настоящата година се очаква да бъде обявена нова покана за кандидатстване с проектни предложения и посланичката ще предложи Смолян да бъде домакин на информационната среща  за Южен централен район.
В областния град Нейно Превъзходителство разгледа постоянната експозиция на Регионален исторически музей „Ст. Шишков”. Посланикът на Норвегия остана силно впечатлена от експозицията и пълнотата, с която тя представя историята на Средните Родопи, но най-много я впечатлиха усилията на музея за осигуряване на достъпност на максимален брой посетители чрез анотации на експозиционните пояси на 5 езика, платформа за достъп на хора с опорно-двигателни проблеми до всички нива на експозицията и брайловият пътеводител за хора със зрителни увреждания, което го прави единствения музей в страната, адаптирал експозицията си към специфичните нужди на тази целева група.
Вчера г-жа Скарстейн посети и село Гела, за да се запознае на място с втория проект, реализиращ се на територията на Община Смолян с финансовата подкрепа на програма  Norway Grants - „Проучване, консервиране и социализиране на тракийска крепост „Градище” и ранновизантийска базилика в с.Гела, Западни Родопи”.  Нейно Превъзходителство разгледа църквата „Св. Троица”, при чието строителство местното население в началото на ХХ в. използвало част от камъните от руините на раннохристиянската базилика, разположена в непосредствена близост. След това, посланичката, заедно с кмета Дора Янкова, с ръководителя на проекта Петко Николов, Валерия Фол и археолозите от Регионален исторически музей – Смолян Дамян Дамянов и Николай Бояджиев, под чието ръководство се провеждат археологическите проучвания, се запознаха с резултатите от приключилите археологически разкопки при базиликата, текущите проучвания при тракийска крепост „Градището” и предстоящите дейности по консервация, реставрация и социализиране на двата обекта за туристически достъп.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре