История на дрехите втора ръка

История на дрехите втора ръка

С нашумяването на дрехи втора употреба, сигурно много хора са се запитали откъде изобщо се е появила тази идея. Как и кога се е превърнала в успешен бизнес, и как са били разпространявани дрехите към потребителите. В днешната статия ще имате възможността да научите кратка част от историята на дрехите втора ръка. Първите сведения за такъв тип търговия са около втората половина на 17-ти век.

Лондон

През далечната 1660 година е открит дневник на известния за времето си лондончанин Самуел Пепис. В него могат да бъдат намерени сведения за много развита търговия с употребявано облекло. В миналото в Англия е било нещо обичайно да се правят подаръци към близките – дрехи. Най-учудващото е, че не е имало нищо странно в това те да бъдат употребявани. В дневника се открива и подробна информация относно това как Пепис е изкупувал вече износени артикули и с помощта на шивашките умения на баща си, той ги е преработвал. Благодарение на уникалните умения на неговия баща, той успява успешно да налага новите модни тенденции в Лондон. Той използвал обкръжението си от заможни приятели, като взимал много качествени дрехи от тях, след което ги адаптирал според последните модни тенденции, за да могат да паснат на новите собственици.

В началото, съдейки по бележките в дневника, основните потребители били моряци или държавни служители. Впоследствие бизнесът му се разраснал и започнал да продава на едро, като така постепенно се популяризира и дрехите стават достъпни за хора от всички социални класове.

18, 19 и 20-ти век

Важно е да се спомене, че не само по-богатите хора биват снабдявани с дрехи втора употреба, но те се превръщат в един от основните източници на облекла и за бедните. Има сведения от Единбург през ранния 18-ти век, че тогава търговията с употребявани вече дрехи е била един от най-често срещаните бизнеси. Също така тогава и социалният клас не е имал никакво значение, защото те са били закупувани дори от най-заможните хора.

През 19-ти век, интересът на хората към този тип дрехи значително нараства в Англия. Основно по време световни войни, както и след тях, има огромно количество дрехи в Европа, към които явно никой не е имал интерес да закупи. След време биват открити сведения, че въпросните дрехи били изнасяни за Африка и други континенти.

Днес

От края на миналия век, покупката на дрехи втора ръка се вижда като възможност за  изразяването на индивидуален стил на купувача. Причината за това е, че в магазините за втора употреба могат да се открият истински находки, които трудно могат да бъдат намерени в традиционните магазини и молове. Днес тези дрехи набират все по-голяма популярност, поради редицата предимства, които предоставят на своите купувачи.

Освен индивидуалността, която дават на хората, те подпомагат за опазването на околната среда, както и за спестяването на пари. Дрехите втора употреба са едно прекрасно решение за всеки човек, който иска да открие качество на разумна цена, като едновременно с това допринесе за опазването на планетата и за намаляването на въглеродния отпечатък на текстилната индустрия. А вие бихте ли избрали дрехи секънд-хенд?
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре