Menu
Понеделник, 03 Април 2017 18:10

Иван Иванов: „Докато има читалища ще я има и Родопа планина“

Написана от
Иван Иванов: „Докато има читалища ще я има и Родопа планина“ снимка: Смолян днес!
Най-голямото читалище в Смолянска област и едно от най-големите в България „Христо Ботев“ продължава да се радва на множество участия и награди. През миналата година неговите самодейци са участвали в 122-е мероприятия, спечелени са 19 международни,  46 национални,  10 регионални и 101-а местни награди. Това обяви председателят  Иван Иванов. Читaлищeтo e нocитeл нa opдeн „Kиpил и Meтoдий” I и II cтeпeн, нa гpaмoтaтa нa Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa зa пpинoc и yтвъpждaвaнe нa читaлищнoтo дeлo в Бългapия oт 2006 гoдинa и 2011 гoдинa, ĸaĸтo и пoчeтeн знaĸ и Гpaмoтa нa Cъюзa нa нapoднитe читaлищa. Обявено е  за Образцово по случай 100 годишнината му. В колекцията на читалището има 131 златни, 174 сребърни, 43 бронзови медала и 728 грамоти  и дипломи. Миналата година читалище „Христо Ботев“  отбеляза 145-та си годишнина. По време на тържественото честване председателят на СНЧ в България Николай Дойнов обяви, че то е най-голямото в страната по брой състави и самодейци. „За миналата година имаме 852-ма самодейци, разпределени в 65 състава,  школи,  кръжоци,  клубове. Около 500 от тях са деца до 18 години. „Ние сме единственото  читалище в общината,  което непрекъснато се отоплява, създадена е добра  среда, с добра материална база, затова имаме основание да събираме и такси от нашите самодейци“, каза Иван Иванов. Таксите варират от 20 до 40 лв, определят се от читалищното настоятелство. 60 % от тях отиват за фонд работна заплата, а 40 % остават за осигуровки, отопление,  осветлене и т.н.  Деца, чийто семейства са финансово зле, или плащат по- ниски такси, или са освободени от такива. В читалището работят с децата  още от най-ранна възраст. Поддържа се връзка с детските градини и с училищата в квартала, за да могат да привлекат подрастващите в читалищните състави. Според Иван Иванов това дава положителен резултат, а и хората разбраха, че много по-добре е децата да са в читалищата,  да се занимават  с културна и образователна дейност, за  да избягат от дрогата и от всички лоши прояви.
„Българските читалища са уникална за Европа културна институция, която съществува единствено у нас вече 160 години. Нашите деди са откъсвали от залъка си, за да изградят това чудо на българската духовност. Фактът че десетилетия читалищата са издържали повратностите на времето показва,  че те са независими и стабилни институции и са необходими на обществото. Това е нашия принос в световната култура“, посочи Иванов. Той припомни, че по времето на тоталитарния строй имаше младежки, културни, пионерски, профсъюзни домове.  Всички те обаче изчезнаха, но не и читалищата, защото в тях се работи с любов,  с жар. „Докато има читалище ще я има и Родопа планина. Няма мероприятие,  в което да не участват читалищните самодейци. Освен това читалищата в нашата община се увеличават. Тази година от 29 станаха 30“, каза още председателят на смолянското читалище „Христо Ботев“. По думите му днес не се обръща достатъчно внимание на културата и в частност на читалищата. Не трябва да се противопоставя културата с образованието. Трябва да се направи всичко възможно културните институции да получават това , което им се полага като в една европейска държава. „Селищата, в които няма деца и училище, ако изгубят и читалищата си, загиват“, каза в заключение Иван Иванов.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!