Излезе новият брой на вестник „ЗАРЕНИЦА”

Излезе  новият брой на вестник  „ЗАРЕНИЦА”
Излезе от печат 9 брой на вестник „Зареница” – издание за селищата в Долен Рупчос, община Чепеларе. Читателите ще намерят интересно четиво в сферата на културата и изкуството, фолклора, родопските традиции и обреди и др.
 
Две страници са отделени за дейността на народните читалища, като председателят на читалище „Родопско бъдеще-1895” в с. Орехово Андон Шопов по-обстойно се спира на работата на културното огнище по повод неговия юбилей. „Любовта към гората е необяснима” е интервюто на доц. Янчо Найденов с проф. Атанас Раденски. Вълнуващо и драматично Люба Загорова е пресъздава, по действителен случай, наводнението в село Павелско в документалния си разказ „Гневът на водната стихия”.
 
Вестникът почита свои две заслужили родопчанки, отдали своите знания и усилия в областта на историята – Таня Марева, бивш директор на музея „Стою Шишков”, и Зоя Начева, дългогодишен директор на Държавния архив в Смолян. Интересни са публикациите на доц. Ангел Янков за обредните хлябове в Долен Рупчос, за Еньовден – денят на лятното слънцестоене, и за Петрова черква.
 
Мария Бебелекова разказва за легендата Апостол Кисьов в издадения от него сборник „Оркестър сто каба гайди”. Вестникът отбелязва новата книга на Георги Гривнев „Неосветената икона”, от която са поместени част от предговора на Димитър Христов и три стихотворения. На природните чудеса в Долен Рупчос се спира Никола Простов.
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре