Menu
Понеделник, 17 Юли 2017 18:05

Изложба акварел на Георги Терзиев в чепеларското село Орехово

Написана от
Изложба акварел на Георги Терзиев в чепеларското село Орехово снимка: община Чепеларе
Закътано в диплите на Родопа , по поречието на р. Персена, красивото село Орехово е един от бисерите в Община Чепеларе. Мнозина културно-исторически обекта и природни феномена привличат любителите на планинския туризъм от близо и далеч. От скоро обаче село Орехово отправя предизвикателство и към големите културни центрове.
Благодарение на Къща за гости „Телесфор” достиженията на голямата култура стават достояние, както на жителите, така и на гостите на с. Орехово и Община Чепеларе. Съчетаването на културата с туризма  е тенденция в красивата родопска община.
На  08. 07.  големият бълграски акварелист Георги Терзиев в присъствието на много гости и приятели, ръководители на институции, галеристи и на кмета на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова откри своя изложба.  Изложбата стартира нетрадиционно с великолепно акапелно изпълнение на химна на Родопите  „ Бела съм бела, юначе” от младите ореховски певици, сестри Андрееви. Терзиев беше силно развълнуван от топлото родопско посрещане и обеща да претвори в картини Орехово и  усещането за това райско кътче. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова го призова изложбите му  да станат част и от културната програма на община Чепеларе.
Георги Терзиев е роден през 1965 година в град Пловдив, изучавал дърворезба в ПГВАД “Христо Ботев” гр. Пловдив, а по-късно и педагогика на изобразителното изкуство, от завършването на Учителския институт през 1988 година до днес е преподавател по изобразително изкуство. От 1988 година датира и интересът му към иконата. От 1992 година е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, специалност иконопис. Има около 500 изписани икони. От 1997 година паралелно с иконата е увлечен от акварелната живопис, която е в центъра на творческото му амплоа и до този момент. За художника това бе двадесет и осмата самостоятелня изложба, много от които са реализирани и в чужбина – Лондон, Бареселона, Берлин .
Събитието бе един голям празник за любителите на живописта и специално на акварела. Сред затаяващата дъха гледка на Родопа платната на художника изглеждаха, като в свой естествен декор. Желаещите да потопят очи в магията на акварела, един от най-трудните методи на рисуване, могат да се насладят лиричността и нежния колорит на изложените платна до 8. октомври.
От организаторите на изложбата – Къща за гости „Телесфор” – обещаха това да не инцидентно събитие. Скоро  „Телесфор” ще събере и почитателите на творчеството на писателя Христо Нанев.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!