Изложба „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“ гостува в Смолян

.

Фотографската документална изложба „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“ гостува в залата на Държавен архив в Смолян. Експозицията представя писма на съратници на Левски, в които се разказват събитията около залавянето му в с. Къкрина и гибелта на Апостола.

Изложбата е дело Радио Варна и е съвместна проява с Държавния архив в морския град. Експонирани са 14 писма от кореспонденцията между съратниците на Апостола Иван Драсов и Данаил Попов, които са публикувани в оригинал и в печатен превод, заяви при откриването Елена Стоянова от Държавен архив – Смолян. Тя допълни, че заглавието „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“ е цитат от писмо на Левски до Христо Иванов – Големия.  Кореспонденцията показва състоянието на революционерите в този период, техните вълнения за самото дели и за съдбата на Апостола, коментира Стоянова. 

В изложбата е включена и оригинална снимка на Левски, която е собственост на Държавен архив – Смолян като част от архивния фонд на Илия Белковски -  родопчанинът съратник на Апостола. 
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре