Изложба и каталог „Родопско величие“ ще бъдат представени в Европейската нощ на музеите в Смолян

Изложба и каталог „Родопско величие“ ще бъдат представени в Европейската нощ на музеите в Смолян

През 2005 г. Министерството на културата на Франция организира за пръв път инициативата “Европейска Нощ на музеите” (The European Night of Museums), която бързо се възприема от десетки държави и от тогава ежегодно участват повече от 1200 музея с над 2 милиона посетители.
Република България се включва още в първото издание на инициативата и на 14 май 2022 година за 18-ти път стотици храмове на културата и изкуството у нас ще посрещнат своите посетители, които ще почувстват посланията на духовния празник.
Централно събитие за 14-то издание на Европейската нощ на музеите в град Смолян на 14 май 2022 г. е изложбата и каталога „Родопско величие“ и среща с варненската художничка Сияна Струнчева. Изложбата „Родопско величие“ съдържа цикъл портрети на дванадесет родопчани и хора, които завинаги са свързали името си с Родопите, а животът и делата им и до днес предизвикват преклонение и почит - Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полковник Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев.


РИМ „Стою Шишков“ – Смолян събра в каталог техните портрети, нарисувани от художника Сияна Струнчева, с кратки исторически бележки, представящи техния живот и дейност.
Експозицията „Родопско величие“ съдържа 34 творби – портрети, живописни работи и графики и е вече изложена в музея от 21 октомври 2021 – празник на Община Смолян и честване 109 години от Освобождението на смолянския край от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.
На 14 май 2022 година, от 18:00 часа, в Европейската нощ на музеите, в РИМ „Стою Шишков“ – град Смолян, ще се състоят представянето на каталога към изложбата, среща с художника Сияна Струнчева и рецитал на актьора Румен Бечев по „Време разделно“.

Пресцентър на община Смолян

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре