Menu
Петък, 16 Юни 2017 17:02

Изложба „Почетните граждани на Смолян – история и памет“, беше открита в Регионалния исторически музей „Стою Шишков

Написана от
Изложба „Почетните граждани на Смолян – история и памет“,  беше открита в Регионалния исторически музей „Стою Шишков снимка: община Смолян
В 46 годишната история на званието,  отличените с него са 69 достойни личности
Изложба „Почетните граждани на Смолян – история и памет“ беше открита в Регионалния исторически музей „Стою Шишков” от директорката му Таня Марева. Събитието е посветено на Празника на обединения град – 18 юни. Уредникът в музея Цвета Колева представи  тематичната колекция „Почетни граждани на Смолян“, която се състои от над 80 архивни единици и над 300 веществени знака. Те са част от фондовете „Фолклор“ и „Най-нова история на България. Настоящата изложба за първи път представя колекцията като цяло, посочи Колева. В нея са представени – почетните граждани – унгарският поет и преводач Ласло Наги, художника – дърворезбар проф. Асен Василев, добрия дух на Родопите отец Константин Канев, родопските славеи Валя Балканска, Младен Койнаров и Христина Лютова, бившите кметове на града Тодор Кавгазов и Дора Василева, контраадмирал Дичо Узунов, изследователя и учредителя на Дружба Родина Петър Маринов, изтъкнатия гайдар и майстор на гайди Анастас Иванов /Бай Тасо/, най-успешния състезател по плувен маратон в света Петър Стойчев и олимпийския медалист Величко Чолаков , предоставил специално за изложбата своите отличия и медали. Тя съдържа над 100 специално подбрани експоната. В нея може да се  види почетния знак на званието в двата му варианта, вещи от личен характер, наградни отличия и грамоти, медали, ръкописи и издания., разкриващи ги като личности, заслужили общественото признание на градската управа и месната общност. Тяхно представяне следва хронологията на удостояването им със званието. Целта на тази изложба е не е не само онагледи усилията на музейните специалисти в изследването и събирането подчинено на темата, но и да отдаде заслужена почит на тези достойни хора, превърнали се в символ на града. Чрез нея се надявам да провокирам дарителския жест и на други почетни граждани или техните наследници, за да обогатим колекцията, защото както сами ще се обедите тя уникална по своето съдържание и по предназначението си. Така историческата и стойност ще остане непреходна във времето, каза  в изложението си Колева.
Званието „Почетен гражданин на Смолян“ е учредено през 1970 г. Първоначално то повтаря националния модел от 50 – те години да се присъжда на „високи гости от страната и чужбина“, но от края на 80 – те години се присъжда на личности с изключителни постижения в обществения и културния живот на града. Удостоените получават специален почетен знак – „Златен герб“ във вариант за индивидуална награда и грамота.
Пръв носител на званието е дагестанският писател Расул Гамзатов през 1971 г. Отличието му е присвоено за „големия му принос за културното сътрудничество между бившата Дагестанската автономна съветска социалистическа република и тогавашния Смолянски окръг“.
С настъпилите политически промени в началото на 90 – те години се преустановява практиката за номиниране  и провъзгласяване на почетни граждани за период от 10 години. Общинското ръководство има други по-важни приоритети и затова едва през 1997 г. се приема Правилника за отличията, в който се определя статута на званието. То се присъжда на „български и чуждестранни граждани с особено големи заслуги към град Смолян и неговите граждани“.
В периода 1997/1998 г. е изработен нов проект на почетния знак. Негов автор е скулпторът Иван Тодоров. Той съдържа уголемен вариант на герба на Смолян, монтиран върху пластична, високо релефна основа с лента. Носи се на шия. Първите носители на званието са отец Константин Канев, народната певица Валя Балканска и носителката на златен медал от Зимните олимпийски игри в Нагано през 1998 г. биатлонистката Екатерина Дафовска. В следващите години званието получават предимно хора на изкуството и културата.
Рекорд по присъждането на званието „почетен гражданин“ е поставен през 2005 –2006 г. Последните две години, броят на удостоените е сведен до един годишно. Отличието не е присъждано през 2000 и 2002 г.
В своята 46 годишна история с него са отличени 69 достойни личности.
Символите и отличията на община Смолян, като неразделна част от най-новата й история, са обект на проучване, изследване и популяризиране на специалистите от Регионален исторически музей „Стою Шишков” .
Авторите на изложбата бяха поздравени от зам.-областния управител Владимир Гърбелов. От името на кмета Николай Мелемов, служителят в община Смолян Иван Ташев поздрави авторите и гостите на експозицията.
 
Виолета Филипова, Пресцентър на община Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!