Изложба „Вода на Марс“ на Десислава Маданска е представена в Планетариума в Смолян

Снимка: БТА

Изложба „Вода на Марс“ бе открита днес във фоайето на Планетариума в Смолян. Представени са скулптурни творби на Десислава Маданска – архитект, артист, скулптор,  която работи повече от 10 г. в чужбина, последните ѝ изложби са в Швеция. 

Изложбата е вдъхновена от Космоса, заявява  пред БТА Десислава Маданска (Desia Ava).  Това е нейна първа изложба в България, в родния й град.  Родена в Смолян, Desia Ava е изкушена от темата за Космоса и звездите още от малка. Неслучайно изложбата е в Планетариума, защото с него са свързани първите й изображения, картини и представи за звездното небе. „Вдъхновението от Космоса присъства често в моята работа, при материалите, формите, представяйки космическото чрез земни материали като мрамор, гранит, метал, изгорено дърво", обяснява Десислава Маданска. Тя работи по следващия си проект, свързан с фотография на кристали под микроскоп, интерпретирайки я като визуална препратка от космичното към микро света. 

„Трябва да гледаме по-често към красивото, към звездите, към Вселената, особено във времена като сегашните, когато в световен мащаб се случват толкова много трагедии. Не трябва да забравяме, че има алтернативна реалност на всичко това“, каза Desia Ava. Последната й изложба преди гостуването в Смолян е показана в Liljevalchs в Стокхолм. 

Десислава Маданска допълва, че като архитект се опитва да внесе повече от скулптурното и изкуството  в архитектурните си проекти, а скулптурите й са както за интериорни, така и за публични пространства. 
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре