Изложба за 100 г. от рождението на Юлия Огнянова гостува в Смолян

Изложба за 100 г. от рождението на Юлия Огнянова гостува в Смолян

Ретроспективно-документална изложба по повод 100 г. от рождението на Юлия Огнянова е представена в Родопския драматичен театър (РДТ) в Смолян. Изложбата гостува в родопския град, в който режисьорката създаде незабравими спектакли като „Щуро племе“, „Театрален дует“, „Последният ординарец“ и др.

Публика и театрали от днешната трупа на РДТ възкресиха спомена за Юлия Огнянова на откриването на изложбата. Връщайки се към периода, в който ярката режисьорка твори в продължени на 15 г. периодично в Смолянския театър, актьорът Адриан Петров припомни думите на Юлия Огнянова: „Аз харесвам този край, обожавам го, тук се пречиствам. Тук се чувствам по някакъв начин опазена от глупостта на цивилизацията, на нашето време, което не е много човеколюбиво. Не приемам превръщането на изкуството в пазарна стока, защото то е убежище. Убежище като прекрасните Родопи.“

Юлия Огнянова беше душата на Смолянския театър, тя създаде неговото ново ниво, издигна го в национален мащаб, направи го един от най-добрите театри в театралната картина на България, разказва актрисата Емилия Ованесян. В нейните спомени Юлия Огнянова остава като човек с широка душа, преминал през страшни изпитания в живота си, направили я още по-силна.  Беше толкова силна, че даваше на всички от силата си, а когато Юлия идваше да работи в Смолянския театър, всички ставахме по-добри, обединявахме се, нямаше омраза нито завист, имаше любов, допълва Емилия Ованесян. Актрисата изпълняваше главни роли в спектаклите на Юлия Огнянова на смолянска сцена. 

Юлия Огнянова и творчеството ѝ бяха емблема на свободния дух, посочи Адриан Петров. Той е сред актьорския състав на първия спектакъл на Юлия Огнянова, поставен в РДТ – „Щуро племе“ от театрален сезон 1987-88 г.  Яркият период на Смолянския театър, белязан от постановките на Юлия Огнянова, се свързва и с имена като Мая Новоселска, Кръстьо Лафазанов, Александър Морфов, Теди Москов и др.
 
Източник: БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре