Изложба за 3 март показва реликви от Руско-турската война 1977 -78 година

реликва от Златоград
По повод  3 март - Националния празник на България и 135-годишнината от Руско-турската освободителна война на 28 февруари 2013 година  от 17 часа в Регионалния исторически музей  „Стою Шишков”- Смолян ще бъде открита фотодокументална и веществена изложба  „Родопите и Руско-турската война 1877-78 година”.
 
генерал Пьотр Черевин

Тя е подготвена от РИМ ”Стою Шишков” в  два тематични модула със 17 фотодокументални табла общо. В тях са представени репродукции на гравюри и рисунки на руски, испански и френски художници и кореспонденти, илюстриращи обявяването, военните действия и победния край на това паметно историческо събитие, което възкреси третата българска държава. Във втория тематичен модул са включени освободителният поход на генерал Пьотр Черевин през Родопите през януари 1878 година; документи и портрети на родопчани опълченци; дейността на капитан Петко Киряков през периода на войната 1877-78 година и борбата му срещу Сенклеровия бунт; дейността на известния родолюбец свещеник Атанас Келпетков, секретар на дружината на Петко войвода. В заключителните табла са показани паметници и паметни места в Смолянска област, посветени на загиналите руски и родопски воини.
                                                                                                                                                             
отличие 1877-1878 обратна страна                                         отличие 1977-197

Важен акцент в изложбата са представените музейни колекции от вещи, бойни реликви и наградни отличия, свързани с Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Особено ценни са  пушката на Петко войвода, епитрахила на свещеник Атанас Келпетков, руския самовар, казашките стремена и патрондаши. Голям интерес представляват руското огнестрелно и хладно оръжие, български и руски ордени и медали за храброст и трофеите – турски пушки, офицерски саби и каракулаци.
Музеят съхранява и показва и ценна колекция от произведения на изкуството, свързани с това паметно събитие. Това са портрети на генерал Черевин – командир на казашката бригада и на известния тракийско-родопски войвода капитан Петко Киряков, които са дело на проф. Александър Поплилов. Както и на родопските опълченци  Киряк Иван Кехайов, Вълчо Гайдаров и Стою Бобутанов с автор известния родопски художник Анастас Стайков.
отличие от 1878                                       руска сабя

В изложбата важно място заемат и ценни реликви, съхранявани в музейните сбирки в град Златоград, село Орехово и село Павелско, свързани с освободителния поход на руските войски през Родопите. Особен интерес представляват и съхранените семейни реликви в частни колекции. Една от тях е казанската икона „ Света Богородица”, подарена от руски офицер на малката Калина, дъщеря на известния кехая Сивко Чакъра, през януари 1878 година. Иконата и досега се пази като покровителка на Радичевия род в Момчиловци. Изложбата се съпътства с документалния филм „Хроника на Руско-турската война 1877-78 година”.

И днес, повече от век след това велико историческо събитие, тези важни свидетелства, съхранявани в РИМ „Стою Шишков” - Смолян, музейните сбирки и частните колекции напомнят за храбростта, себеотрицанието и великата саможертва на руските и българските воини.
                                                               
Златка Петрова - РИМ „Стою Шишков” - Смолян
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

03-04-2011

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

Над 1000 любители на шегите и лакърдиите уважиха 20-тия рожден ден на известния смолянски клуб „Зевзек”. За тър...

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

04-09-2010

Неделинският двуглас - живото съкровище на България

Празникът на град Неделино се сля с традиционния фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с меж...

12-09-2010

Културни тържества Доспат-2010 отново събра хиляди родопчани в мес…

И тази година традиционните културни тържества в гр.Доспат се оказа като едно от най-масовите мероприятия з...