Качамак

Качамак
Всеки човек пази спомени от своето детство. Много често си спомням как моята мила баба приготвяше качамак. Това беше цял ритуал. А ние като деца много обичахме да гледаме. Тогава  върху качамака задължително слагахме брънза сирене/от овче мляко/.  Баба приготвяше и "качамак на тупаци" - това беше повече за атракция за децата. Останалия в тенджерата качамак тя  нареждаше в мисал /чиста кърпа, ръчно тъкана, ползвана основно за покриване на хляб, клин, питки и др./ малко да се задуши. След това го надробяваше в голяма купа кисело мляко. Така приготвеното ястие предпочитахме пред качамака в тавата.
За да приготвим вкусен качамак са ни
 
Необходими продукти:
 
царевично  брашно - 200 г /1 1/2 ч.ч/
картофи    -  500 г  /6-7 бр/
вода - 2 л/10 ч.ч./
масло -  150-200 г        
сирене (натрошено)- 150г /1ч.ч./
българско кисело мляко -  500 г/2 1/2 ч.ч./
сол

Начин на приготвяне:
 
Обелваме, измиваме  и нарязваме  картофите на кубчета. Пускаме ги  в загрята подсолена вода. Варят се до омекване.
 
След като омекнат картофите, върху тях  изсипваме  брашното, като с дървена точилка правим няколко дупки, за да може да излиза водата от тях.
 
Варим,   докато се свари брашното - около 1 час. Сваляме от огъня  разбъркваме с дървената точилка  докато сместа се превърне в еднородна маса.
 
Готовия качамак  изваждаме с дървена лъжица, потопена в масло върху намаслена тава и разстиламе  на пласт с дебелина 1-2 см  в тава или в чинии. С дървената лъжица се правят на няколко места дупки в качамака.
 
Залива се с разтопеното масло и натрошеното сирене.
 
Поднасяме с киселото мляко.
Вашият FACEBOOK коментар ...
Още в тази категория: « Омлет с кашкавал Ориз с маслини »
нагоре