Menu
Четвъртък, 29 Март 2018 04:56

Къде да се намери работа за слепи при тази безработица за здрави?

Публикувана от Прочетена 9863 пъти
Къде да се намери работа за слепи при тази безработица за здрави? снимки: Росица Примовска

Две крайности се очертаха в отпразнуване на рождения ден на Съюза на слепите в Смолян. Удовлетворение, че са живи, че се събират, общуват и искат да се справят. И огорчени, че  правителството предлага реформа за медицинската експертиза и оценката на трудоспособността, която жизнено ги засяга. Смятат, че „медицинските стандарти на здравния статус на лицата с увреждания в България са различни от Европейския съюз. Предложената реформа не дава отговор на въпросите какви права ще се ползват в резултат на телковото решение за вида и степента на увреждането, както и какви права ще произтичат от оценката на работоспособността.“

Освен това за Смолянска област остава с години нерешен въпросът за отнетото преди време право хората с увреждания да ползват два пъти годишно безплатно пътуване с автобус за преглед или изследвания до Пловдив или София, както в другите области ползват безплатно ж.п. транспорт.

За националния протест във връзка с предложената реформа  на 11 април за столицата ще пътуват с два автобуса 100 от членовете на съюзната организация в Смолян, заяви председателката Теменужка Миткова. И допълни: „Защо да мълчим? Ощетени сме. Искат да отнемат пенсиите на работещите полуслепи, а те работят на минимално, за да покриват разходите  по прегледи и лечение. Къде да се намери работа за слепи при тази безработица за здрави? Освен това социалните пенсии са много малки. Имаме например при нас сляпороден. До юли миналата година пенсията му беше 128 лева. Как е живял? Сега е със 180 лева, стигат ли? Само в Смолян от областните градове няма център за социална рехабилитация. При голяма нужда, в краен случай, който има финансови възможности, може да иде в Пловдив. Няма да мълчи!“

Това, че все пак имаше настроение на срещата за отбелязване на рождения ден на Съюза на слепите у нас, учреден на 28 март 1921 г., звучи оптимистично – не само на пръв поглед. Дълбоко в себе си всеки таи надежда, че ще е жив, ще се справи, няма да тежи на другите. Затова искат да се събират и общуват, за да си дават кураж. Както и на всяка среща – без песен не минава. И този път певиците от съюзната организация и акордеонистът Златко  се постараха да внесат настроение, да покажат, че хората с увреждания  няма да се предадат, че заслужават нормален живот. Гост на празника беше председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева.Тя отбеляза, че също ще участват в националния протест, който е организиран от всички организации на хора с увреждания в България.

 Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!