Как да изчислим квадратурата на къща?

Изчисляването на квадратурата на къща е важен процес, който се извършва при покупка, продажба или ремонт на имот. Правилното определяне на тези параметри може да ви помогне да установите стойността на жилището и да вземете информирано решение. В тази статия, специалистите на Bazar.bg, ще споделят как може лесно да изчислите площта на вашето жилище, както и какви са общите грешки, които може да възникнат в този процес. Ще разберете още каква е функцията на онлайн калкулаторите и как с тяхна помощ може да улесните своята работа. 

Кои са методите за изчисляване на квадратурата?

Важно е да сте добре запознати какво точно представлява площта на имот и какво обхваща тя. Тя обикновено включва застроеното пространство, заедно с вътрешните стени, прозорците и закритите части. За да сте добре подготвени от самото начало, е препоръчително да си осигурите и необходимите инструменти, като ролетка, бележник и средство за писане, както и калкулатор или смартфон за смятане. Измервайте дължината и ширината на всяка стая в метри и не пропускайте и всички налични пространства в сметките. Отбележете и съхранете записките си, които ще ви бъдат полезни и занапред, особено ако решите да публикувате в обяви за къщи.

Има няколко различни метода, които може да използвате, в зависимост от разположението на имота и самата сграда.

  1.  Измерване на всяка стая поотделно

При този метод е необходимо да измерите всяка стая поотделно, а след това да сумирате полученото, за да получите общата площ. Започнете да измервате дължината и ширината на всяко помещение, като използвате метър или ролетка, а след това ги умножете. Накрая сумирайте получените резултати от всички стаи и ще стигнете до информация за общата площ на къщата.

        2.  Разпределяне на къщата на части

Този метод е полезен, когато имате сложна структура на къщата си или когато имате помещения с нестандартни форми. Разделете имота на части, като измерите всяка част поотделно и след това сумирайте площите им. Например, може да го разделите на етажи, маза и таван, и да измерите квадратурата на всяка от тези части поотделно.

        3.  Нотариален акт

В случаите, когато разполагате с нотариален акт на къщата, може да намерите търсената информация в него. Там са предоставени подробни замервания и документация за сградата, включително и данни за площта й. Проверете обстойно и вземете съответната информация, която ви интересува. 

Изчисляване на квадратурата на къща с неправилни размери

Този процес може да е малко по-сложен, но все пак е постижим. Тук е необходимо да се приложи малко повече математика и точност.

При неправилни форми, като например трапецовидни или триъгълни помещения, е необходимо да разделите пространството на различни геометрични форми – правоъгълници, триъгълници или трапеци. Ето каква е формулата:

  • пример с триъгълно помещение – тук ще ви е необходимо да измерите основата и височината на триъгълника. Площта на триъгълника се изчислява, като умножите дължината на основата по височината и разделите резултата на две;
  • пример с трапецовидно помещение – (основите на трапеца) и височината. Площта на трапец се изчислява, като съберете двете основи, умножите сбора по височината и разделите резултата на две.

След като сте изчислили размерите на всяка геометрична форма, просто съберете всички резултати, за да получите общата квадратура.

Ако всичко тези правила ви звучат твърде сложно, може да се обърнете към професионални архитекти или строителни техници, които могат да направят точни измервания и изчисления за вас. Освен това по-надолу ще получите информация и за онлайн калкулатори, които могат да помогнат при изчисляването на площта на неправилните форми.

Използване на онлайн калкулатори за изчисляване на квадратурата на къщата

Ако не сте сигурни в математическите си умения или просто искате да спестите време, може да използвате онлайн калкулатор за изчисляване. Има много такива полезни инструменти, а някои от тях дори ви дават възможност да въведете размерите на всяка стая поотделно и автоматично изчисляват общата площ.

Изчисляването на квадратурата на къща може да изисква някои математически умения, но с правилните инструменти и с наличието на базови знания, всеки може да го направи. 

Общи грешки при изчисляването на квадратурата на къща и как да ги избегнем

Има няколко общи грешки, които хората правят, а те са:

  • не включват всички помещения – когато изчислявате квадратурата на къщата, не забравяйте да включите всички пространства, включително маза и таван;
  • не измерват точно – прецизното измерване на дължината и ширината на всяка стая е ключово при изчисляване на квадратурата;
  • не се вземат предвид неправилните форми – ако някоя от стаите има различна форма, може да е необходимо да изчислите площта на всяка част поотделно и след това да ги съберете.

Без значение дали продавате, купувате, или обновявате къща, е важно да знаете нейната квадратура. Следвайки съветите и методите, представени в тази статия, може да я изчислите с точност и да получите ясна представа за нейните размери и стойност. 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре