Как да използваме етерични масла за дифузер

Как да използваме етерични масла за дифузер

Ароматерапията е лесна за използване и достъпна с дифузерите за етерични масла. Ароматерапията е древна холистична терапия, която включва вдишване на етерични масла за постигане на добро настроение. Тази практика е придобила популярност в масовата медицина. Дифузерите за етерични масла разпръскват няколко етерични масла в широка зона.

Привържениците на ароматерапията и анекдотичните доклади, както и малкият, но нарастващ брой изследвания, показват, че вдишването на определени етерични масла може да осигури облекчение на физически и физиологични заболявания. Привържениците на ароматерапията, анекдотичните данни, както и нарастващият брой изследвания сочат, че вдишването на етерични масла може да облекчи симптомите на широк спектър от физически или физиологични заболявания.

Дифузерите не са напълно безопасни, въпреки че могат да внесат нотка лукс в дома ви и евентуално да облекчат някои симптоми (National Institute of Environment Health Sciences. 2022).

Какво представляват етеричните масла?
Етеричните масла на ПУРУС могат да бъдат извлечени от растения, които са ароматни, като лавандула, евкалипт или мента. Маслата могат да бъдат извлечени от растенията чрез методи като механично студено пресоване или дестилация. При дестилацията се използват топлина и охлаждане за извличане на маслото ( Farrar 2020).

Ароматерапията е допълващ здравен подход, който се практикува от векове. Ароматерапията, позната още като допълваща медицина, е здравен подход, който се основава на убеждението, че миризмата на специфични аромати може да освободи невротрансмитери (химически пратеници), които предизвикват чувство на благополучие.

Терпените (съединения на растителна основа, които създават миризмата на растенията) са основната съставка на етеричното масло и мнозина смятат, че допринасят за терапевтичните ефекти, свързани с ароматерапията.

Различните терпени произвеждат различни аромати и имат различно въздействие върху ума и тялото. Терпенът лимонен, съдържащ се в лимоновото масло, може да помогне за облекчаване на родилни и други болки. Той има и стимулиращи свойства, които могат да подобрят лошото настроение. За разлика от него, терпенът линалоол (намиращ се в ароматите на етерични масла като лавандула и клари сейдж) е показал чрез изследвания, че има успокояващи свойства.

Използване на етерични масла чрез дифузер
Дифузията представлява разпръскване на нещо върху голяма площ. Дифузерите за етерични масла разпръскват във въздуха няколко концентрирани капки етерично масло в продължение на няколко часа. Съществуват няколко вида дифузори за етерични масла, като се започне от дифузори без електричество, направени с тръстика за разпръскване на етерични масла в цялата стая. Дифузерите с нагряване, известни също като нагреватели за етерични масла, загряват маслото, докато то се изпари.

Въпреки че инструкциите за правилно използване на ултразвуков дифузер могат да се различават при различните марки (и винаги е най-добре да се прочетат инструкциите на производителя), обикновено те се настройват доста лесно. Това твърди Ерик Нелсън, ND, практикуващ лекар натуропат и консултант по интегративна медицина във Fullscript. Въпреки че инструкциите за настройване на ултразвуков дифузер могат да се различават при различните марки (и е важно винаги да се следват указанията на производителя), според Ерик Нелсън те обикновено се настройват лесно. ND. Практикуващ натуропатичен и интегративен лекар в Fullscript.com, онлайн инструмент, който помага на практикуващите интегративни здравни специалисти да създават планове за лечение.

Не може да се подчертае достатъчно колко е важно да изключите дифузера си от електрическата мрежа, преди да го напълните с вода. Нелсън казва пред Health, че резервоарът за вода на дифузера обикновено е обозначен с линия. "Не искате да пълните дифузера след линията."

Нелсън съветва да използвате филтрирана вода или вода от бутилка, за да напълните дифузера си. Това е така, тъй като "твърдата вода" от чешмата (вода с високо съдържание на минерали), може да доведе до увреждане с течение на времето.

Добавете няколко капки от етеричното масло в резервоара за вода. Нелсън призовава всеки, който използва дифузер, да прочете инструкциите и да определи "дозата" (или количеството) етерични масла, които трябва да добави. Не е необходимо да се използва твърде много етерично масло наведнъж.

"Първото нещо, което трябва да запомните за етеричното масло, е, че то е супер концентрирано. Така че са ви необходими само две капки." Нелсън казва, че използването на повече от две капки вероятно е пресилено.

Причините, поради които използвате дифузера, ще определят къде да го поставите. Ако искате да използвате ароматерапията вечер като част от ритуала си за приключване, поставете дифузера на нощното шкафче и го използвайте, когато се приберете вкъщи. Ако искате да се чувствате по-съсредоточени, докато сте на работа, поставете дифузера близо до бюрото си (само се уверете, че е далеч от други електронни устройства, за да не се замъгляват).

Затворете капака, след като сте избрали мястото на дифузера, и го включете. След като дифузерът е включен, той не изисква почти никаква поддръжка.

Нелсън казва да се консултирате с инструкциите, които идват с вашето устройство, за информация как и дали трябва да почиствате дифузера между отделните употреби. Някои почистващи препарати и разтворители се препоръчват или не в зависимост от вида на дифузера.

Как да изберем етерично масло за дифузия
Ключът към сеанс на ароматерапия, който е едновременно релаксиращ и безопасен, е изборът на висококачествено етерично масло. Макар да звучи очевидно, използвайте само аромати, които ви харесват.

Тъй като Администрацията по храните и лекарствата на САЩ не регулира етеричните масла, чистотата и качеството не могат да бъдат гарантирани. Нелсън съветва да направите известно проучване, преди да закупите етерични масла, и да търсите масла, произведени по методите на "чиста дестилация". Тези методи елиминират използването на агресивни химикали като ацетон, които могат да бъдат вредни за дишането ви ( Umeh, 2021).

Търсете "чисти" методи на дестилация, като например:

- Дестилация чрез студено пресоване
- Дестилация с пара
- Свръхкритична или субкритична дестилация на CO2
- Подкритична дестилация на CO2

Ако търсите етерични масла, които да използвате в дифузер, уверете се, че сте избрали формула, която е предназначена само за ароматерапия. Нелсън казва, че "на бутилката ще пише "за вътрешна употреба" или за ароматерапия" и не трябва да използвате нищо друго".

Може да се наложи да експериментирате, ако сте начинаещ в ароматерапията или използвате етерични масла за първи път. Разбирането на основите на ароматерапията може да ви помогне да намерите най-добрия аромат за желания ефект.

Кояма 2020 г.). Природните аромати са съставени от различни комбинации от терпени.

Съществуват много етерични масла и терпени, които можете да намерите. (Ali 2015)

Линалоол: високи концентрации на линалол се откриват в етеричните масла от лавандула и илангйланг
Етеричните масла от лимон и портокал съдържат високи количества лимонен.
Ментол: високи концентрации се откриват в маслото от мента/пиперлива мента.
Пинен: Високи концентрации се съдържат в маслата от розмарин

Съществува ограничено количество изследвания, които показват, че терпените могат да взаимодействат с човешкия мозък по специфични начини. Те могат също така да повлияят на нивата на невротрансмитерите, като например допамин и серотонин ( Cox Georgian, 2019 г.

За да се разберат потенциалните терапевтични ползи от даден аромат, е полезно да се знае кои терпени съставляват този конкретен аромат. В ароматерапията маслата, богати на линалоол, като лавандула и иланг-иланг, се използват за насърчаване на релаксацията и спокойствието. Доказано е, че цитрусовите масла с високо съдържание на съединението лимонен подобряват настроението ( Fung, 2021).

Ползи от използването на дифузери за етерични масла
Някои привърженици на ароматерапията твърдят, че етеричните масла могат да помогнат за лечение на тревожност или депресия. От друга страна, скептиците могат да смятат, че маслата са маркетингова измама.

Етеричните масла са по-сложни, отколкото изглеждат. Ароматерапията се практикува от векове. Все повече изследвания показват, че етеричните масла могат да имат реални терапевтични ефекти. Някои проучвания обаче показват, че симптомите не се подобряват ( Freeman, 2019).

Броят на висококачествените клинични изпитвания по темата е ограничен. Повечето от доказателствата са от проучвания върху животни. Размерът на извадките е малък, те са субективни и използват недостатъчни методи на изследване.

Вярно е, че са проведени няколко научни изследвания, които показват, че вдишването на етерични масла може да осигури терапевтични ползи.

Малко, плацебо-контролирано проучване показва, че бременни жени, които вдишват етерично масло от лимон веднага щом започнат да усещат гадене, намаляват повръщането и отхрачването си. Едно малко проучване установи, че участниците, които са вдишвали етерични масла от бергамот, разпръснати във вода, са отчели по-ниски нива на кортизол в слюнката - широко известен като хормон на стреса - и са подобрили умората, негативните емоции и други симптоми ( Watanabe ).

Според изследвания и непотвърдени данни при хора и животни вдишването на етерично масло от лавандула може да предизвика релаксация, понижаване на сърдечния ритъм и тревожността . То може също така да подобри настроението. Проучванията в областта на ароматерапията са установили, че вдишването на лавандула може да намали тревожността при пациенти, които се страхуват от отстраняване на гръдна тръба и козметични процедури. Те също така показват, че тя помага при тревожност, свързана с предстоящи операции, престой в болница и в интензивно отделение. Важно е да се отбележи обаче, че нито един от тях не е имал действителна диагноза за тревожност ( - Malcolm, 2017 г.).

Ароматерапията с лавандулово масло е полезна и като допълнение към други лечения. В едно проучване изследователите стигат до заключението, че етеричното масло от лавандула може да се използва в мултидисциплинарен подход за лечение на болката след цезарово сечение. Изследователите отбелязват, че вдишването на лавандулови етерични масла от пациентите е довело до понижаване на сърдечната честота, както и до по-високо ниво на удовлетвореност от болката в сравнение с плацебо групата.

Рискове, свързани с дифузерите за етерични масла
Тъй като етеричните масла са на растителна основа, може би си мислите, че са безопасни за употреба. За съжаление това не е така.

Нелсън подчертава пред собствениците на домашни любимци, че трябва да се консултират с ветеринарен лекар, преди да използват дифузер. Някои масла са токсични за домашните любимци при вдишване.

Бременните жени, майките, които кърмят, или тези с малки деца, също трябва да бъдат предпазливи и да се консултират с медицинското си лице, преди да изпробват дифузери с етерични масла.

Препоръчваме на всеки, който има алергени, да направи проучване. Нелсън предполага, че човек, който има алергия към бор, вероятно трябва да избягва продукти с пинен.

Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата, без преди това да са разредени в носител, като кокосов орех, шипка или жожоба. Нелсън предупреждава, че някои етерични масла, като например маслото от чаено дърво, могат да предизвикат дразнене на кожата, ако се използват директно върху нея.

Нелсън съветва да спрете да използвате дифузера, ако изпитате някакви отрицателни ефекти върху здравето. "Отворете прозорците си за добра вентилация и се обърнете към медицински специалист".

Oбобщение
Ароматерапията може да бъде достъпна лесно и с минимален риск с помощта на дифузери за етерични масла. Въпреки че висококачествените изследвания на дифузерите за етерични масла са ограничени, анекдотични доклади и клинични данни показват, че вдишването на маслата може да има терапевтични ползи. Когато пазарувате етерични масла и се грижите за безопасността им, от решаващо значение е да сте информиран потребител. Ако имате предвид тези неща, това ще ви помогне да се подготвите за релаксиращо и реалистично преживяване - ароматерапия по предназначение.


Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре