Как работи пружинното окачване в автомобила. Как да разберете дали е износено

Как работи пружинното окачване в автомобила. Как да разберете дали е износено

Целият набор от части и възли, които свързват каросерията или рамата на автомобила с колелата, се нарича окачване на автомобила.

В началото нека изброим основните елементи на окачването:

  • Елементи, които осигуряват еластичността на окачването. Те възприемат и предават вертикалните сили, които възникват при преминаване през неравности по пътя.
  • Водещите елементи определят начина на движение на колелата. Водещите елементи също така предават надлъжните и страничните сили и моментите, които възникват от тези сили.
  • Демпферни елементи. Предназначени са да потискат вибрациите, причинени от външни и вътрешни сили. 

Пружинно окачване

Пружините започват да се монтират още в зората на автомобилостроенето и се използват успешно и днес. Пружините могат да работят с независими и самостоятелни окачвания. Те се използват при всички класове леки автомобили. Пружината, първоначално само цилиндрична, с постоянна стъпка на навиване, с усъвършенстването на конструкцията на окачването е придобила нови свойства. В днешно време се използват конични или бъчвовидни пружини, навити от шина с променливо сечение. Всичко това прави така, че силата да нараства не правопропорционално на деформацията, а по-интензивно. Първо работят сеченията с по-голям диаметър, а след това се включват и по-малките. По същия начин по-тънкият прът се задейства по-рано от по-дебелия.

Снимка на пружинното окачване на автомобила - rexbo.bg

Принцип на работа при окачване

Принципът на работа на окачването се основава на преобразуването на енергията на удара.

  1. Колелата се удариха в една неравност.
  2. Настъпва самият удар.
  3. Еластичните елементи (пружини, усуквания, пружини) се движат 
  4. Освобождава се енергия.
  5. Страничните и надлъжните сили и техните моменти се предават чрез водачи (лостове, напречни пръти). Те също оказват влияние върху начина, по който се движат колелата.
  6. Заглушаването на вибрациите се извършва от амортисьори. В края на краищата не е достатъчно просто да се потисне ударът. Важно е, когато автомобилът се удари в неравност, той да не се люлее. Всъщност, ако PA нямаше амортисьори, при удар в дупка сцеплението просто щеше да се влоши и автомобилът щеше да "отлети".

Как да проверите пружините на окачването 

Често се обръща внимание на елементите на окачването едва когато нещо някъде се чука или автомобилът започне да се държи неадекватно. Всеки проблем обаче е по-лесно да се реши в началния етап, отколкото да се търпят последствията от него. В случая с пружините на окачването следните признаци могат да показват тяхната неизправност: 

1. Чести неуспехи при спирането; 

2. Намалена плавност на движението на автомобила; 

3. Появата на вибрации и сътресения по време на шофиране; 

4. Забележимо изкривяване на автомобила или неговото пропадане; 

5. Значителна разлика между височината на предната и задната част на автомобила; 

6. Намален пътен просвет; 

7. Ясно изразени следи от взаимодействието на пружинните намотки (видими по време на диагностичните процедури на ревизионната шахта или на асансьора). 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре