Как се лекува разбито сърце

Цветя
Всеки човек е изпадал в такава ситуация. Дори звездите, които изглеждат зашеметяващо и сякаш водят абсолютно безпроблемно съществуване. Мерилин Монро, Тина Търнър, Уитни Хюстън са тъжни примери в тази посока.
Случва се често, защото грешките са част от природата ни, а любовта не е константа. Идва и си отива, понякога е илюзия, а друг път се развива в твърде неочаквани посоки. Винаги обаче ни засяга дълбоко, а когато си тръгва остава огромна празнина.

По пътя си наистина срещаме много хора. Някои са приятни, други –не, трети ни впечатляват, а има такива, които грабват сърцето ни на секундата. Любовта от пръв поглед не е задължително грешка. Интуицията на човек е силно нещо и първото впечатление действително е най-силно и информативно. Мозъкът ни улавя огромен брой сигнали, които съзнанието ни обичайно пренебрегва. След първото припламване обаче, сценариите са многобройни. Нещата могат да се развият съвсем бързотечно, да се изгубят в нищото или да прераснат във връзка.  Тя също преминава през своите фази на първоначално зашеметяване, успокояване, което може да продължи години и цял живот, но може и да намери и своя край. Тогава идват въпросите. Идват и обвиненията, самообвиненията, горчивината и разочарованието.
Защо се случи така? Къде сгреших? Ще имам ли други шансове или нещо важно ми липсва?
Идват и обвиненията: Той/тя е виновен или виновна. Дадох всичко от себе си, а ето какво получих. Не беше за мен….

Дали е лош късмет, поредица от грешки, неудачен избор или партньорска несъвместимост всъщност няма особено значение. Най-често е съчетание от всичко. Да се анализира и то възможно най-искрено може би е нужно, но непосредствено след раздялата това не е възможно, защото твърде много неща ни тревожат, а анализът има нужда от бистър ум.
Ето няколко неща, които изглеждат важни в такива ситуации:

НЕ СЕ САМООБВИНЯВАЙТЕ. Не потъвайте в дълбоките води на комплексите: „не съм достатъчно привлекателна”, „виновен съм”, „не трябваше да постъпя така”, са мисли, които ни връхлитат, особено, ако сме изоставени в полза на нова любов. Това обаче няма да ни помогне. Хората не са цифри, за да бъдат подреждани върху скалата и да бъдат сравнявани. СРАВНЕНИЕТО  не е здравословна тактика. Всеки е уникален, носи своето очарование и има 100% шансове за успех, ако не на едно място, то на друго.
Постарайте се да мислите за себе си  ПОЗИТИВНО. Ако ви е трудно  избройте пред себе си най-важните си предимства. Няма значение дали това са прекрасните ви зелени очи или способността да шиете гоблени. Този списък ще ви даде увереността, че имате своите конкурентни предимства и нищо не е в състояние да ви разколебае във собствената ви ценност.

НЕ СЕ ОБРЪЩАЙТЕ НАЗАД в този момент. Ще дойде време и за това. По-важно е да сложите една голяма точка на стария си живот и разчупите стереотипите на ежедневието. Пътувайте, срещайте се с много хора и живейте активно. Нова връзка, непосредствено след края на първата не е съвсем добра идея, защото тя се явява най-често контрапункт на първата и мотиви като „да му натрия носа”, или желанието да реабилитирате собственото си самочувствие не са добра основа за нормални отношения. По –добре се концентрирайте върху новите си възможности. Сега вероятно имате повече свободно време за любими занимания и други хора. Рисуване, книги, спорт, фотография са нещата, за които все не ви е оставало време. Развлеченията в мрежата също са многобройни  и само въпрос на ваш избор е как да стъпите отново на крака. И накрая една добра стара поговорка чудесно пасва на случая: „Ако животът ви сервира лимони, направете си лимонада от тях”.
 
автор: Лейди Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре