Какво е ГНП и как правилно да я експлоатираме?

Какво е ГНП и как правилно да я експлоатираме?

Автомобилът е сложно устроено превозно средство, състоящо се от какви ли не елементи. Един такъв сложен елемент на горивната система е така наречената ГНП. Този елемент е характерен единствено и само за двигателите на дизел, следователно само в тях се монтира.

ГНП или горивонагнетателна помпа, позната още като инжекционна помпа, има една основна задача - създаване налягане при равномерното и плавно впръскване на гориво в цилиндрите.

Причината за това този вид помпа да е характерна само и единствено за дизеловите автомобили, е това, че при тях горивото се изпарява много по-трудно от останалите видове. С помощта на ГНП дизелът успява да впръска на много ситни капки в цилиндрите получилата се гориво-въздушна смес.

 

Как работи горивонагнетателната помпа?

Както споделихме, това е един от най-сложните елементи в дизеловите автомобили. Преди всичко ще започнем от там, че ГНП има помпени елементи, чиято бройка отговаря на тази на цилиндрите на двигателя.

Задвижването на ГНП е възможно благодарение на вал, намиращ се в долната част на помпата. Той много наподобява разпределителния вал, но не е същия. Всеки един от помпените елементи се състои от цилиндър с бутало, имащ канал, през който минава горивото, за да напълни съда.

В края на всяко едно бутално, прикачено към цилиндъра, има ролка с повдигач. Нейната роля е да прави връзка с гърбица, която да избутва буталото нагоре. Когато буталото е избутано, спира подаването на гориво, за да може то да се сгъсти. Следва подаване на дизеловото гориво към самите дюзи.

Една от основните причини за появата на ГНП е желанието да се намалят вредните емисии, които превозните средства изпускат.

Какви видове ГНП ще откриете в търговската мрежа?

Съществуват няколко основни вида, които са:

  • редови ГНП
  • помпа- дюза
  • разпределителна еднобутална помпа
  • разпределителна роторна помпа

Всеки един от тези видове се различава по своето устройство и начин на работа. Така например, редовите горивонагнетателни помпи обслужват всеки един отделен цилиндър на двигателя, а помпите- дюзи се грижат за това всеки впръсквач да е в контакт с помпения възел.

От друга страна основната разлика между разпределителните еднобутални помпи и разпределителните роторни помпи е, че при последните липсва помпен сектор, като функцията му е иззета от две бутала, които се движат противоположно.

Признаци за проблем с ГНП

Като всеки друг елемент в автомобила, така и ГНП могат да се развалят. Причината за това е прекалено голямото натоварване, на което са изложени. Разбира се това не означава, че не могат да се повредят и поради друга причина като неправилна експлоатация, дефект, повреда и други.

Едни от най-често срещаните признаци за това горивонагнетателната помпа да не работи са:

  • двигателят не иска да стартира;
  • успявате да стартирате двигателя, но той отново изгасва;
  • странни звуци от двигателя - ако чувате как двигателят чука, то значи най-вероятно има проблем с ГНП;
  • работата на двигателя е неравномерна;
  • поява на черен дим от ауспуха;
  • няма достатъчно мощност.

Как да положим правилната грижа за ГНП?

Тъй като това е сред елементите, които най-много се натоварват, правилната грижа може да окаже влияние върху живота на ГНП. Преди всичко ви съветваме винаги да зареждате висококачествено гориво.

Нискокачествените горива обикновено съдържат абразивни частици, които повреждат помпата. Именно затова е важно винаги да зареждате от бензиностанции, които знаете, че залагат на качествено гориво.

Нещо повече, диагностиката, която трябва да се извършва всяка година е изключително важна за вашия автомобил и за ГНП. Въпреки, че може да няма признак за нужда от преглед, то ви съветваме да  не пропускате, за да сте уверени, че имате изцяло изправен автомобил.

И не на последно място почиствайте максимално добре и често всички елементи на горивната система, включително и дюзите. Това е един от начините, по които можете да предотвратите сериозни проблеми и да не позволите нуждата от смяна на ГНП.

 

Източник на изображението: Unsplash

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре