Какво представлява еър фрайърът?

Какво представлява еър фрайърът?

Чували сме тази дума стотици пъти – еър фрайър. Рекламират го като здравословно чудо, което може да готви куп ястия. Какво представлява обаче този уред? За какви цели се използва и какво можем да сготвим в него? С тази цел сме написали днешната статия, която разглежда същността на еър фрайъра.

Какво е той?

Еър фрайър – това е специфичен вид фритюрник, който използва горещ въздух. С него могат да се постигнат няколко цели – да се пържи или пече храна, да се готви на грил, да се дехидратират ястия или да се претоплят храни. Изключително лесно е да се работи с еър фрайър, като цялата философия в употребата му е да се натиснат няколко предварително зададени бутона.

Еър фрайърът може да бъде под формата на “въздушен” такъв (при който се използва подвижна кошница) или “тип фурна” (който реално си прилича на фурна”. Вторите са по-обемни и предоставят повече опции.

Какъв е методът на функциониране на моя еър фрайър?

Е, по същество, работи се чрез специален нагревателен елемент, комбиниран с вентилатор. Ясно е какво прави нагревателният елемент – той нагрява, а в същото време вентилаторът върти нагорещения въздух около храната. Тази циркулация позволява да се употребява значително по-малко количество мазнина. В същото време се постига хрупкавост, която трудно може да бъде надмината.

Как се ползва?

Поставете храната на един слой в кошницата, вместо да я претрупвате, тъй като няма да може да се получи равномерно приготвяне. После подберете каква е точната температура, на която искате да готвите. Използвайте книжката, която служи за ръководство, за да подберете температурата. Докато готвите, разклащайте продуктите или ги обръщайте, за да се осигури равномерно приготвяне. Освен това отвреме на време издърпвайте кошницата, за да проверявате как върви напредъкът на готвенето. Възползвайте се от предварително зададените програми, които силно могат да улеснят приготвянето. Дори и при предварителна програма обаче е важно да проверявате напредъка на ястието, за да не загори.

Какво можем да готвим в еър фрайър?

С еър фрайър можете да приготвяте всяка храна, която искате да има хрупкавост след приготвяне. Това включва, естествено, традиционните пържени картофи. Също можете обаче да си направите пилешки бутчета или крилца, пържена риба, пържоли от различни видове месо. Можете да приготвяте пържени зеленчуци или гарнитури. С еър фрайър могат, също така, да се приготвят и тестени пържени изделия. Освен това той е подходящ и за редица видове десерти. С някои уреди, от друга страна, можете да получите дори функция грил, с която да си приготвяте шишчета или цели пилета на грил. Точният обем функционалности зависи от избрания от вас еър фрайър, тъй като има различни видове с разнообразни вградени програми, функции и опции за готвене. Осигурява отлично приготвяне на храната, съчетано с бързина, ефикасност и запазване на максималните вкусови и ароматни качества на ястието.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре