Сигнали за пропаднала къща и част от улица са получени през последното денонощие в Смолянско, в следствие на проливните дъждове през последните дни, информира областният управител Стефан Сабрутев.

Има два сигнала за бедствие, единият е на територията на община Девин и се касае за пропаднала къща. Подаден е сигнал на 112 и сега предстои установяване на щетите. Другият сигнал се отнася за община Неделино, за пропаднала улица. Няма данни за бедстващи хора“.

Според кметът на Община Девин Здравко Иванов, става въпрос за необитаема къща, която се намира в кв. Настан и има издадено предписание за премахването й. В момента се сформира комисия, която ще направи нов оглед.

Улицата в Неделино е частично пропаднала, но по-големите притеснения в родопския град са заради появило се ново свлачище, което застрашава две жилищни сгради, информира Боян Кехайов – кмет на Община Неделино. Той вече е направил първите стъпки, с които е поискал оглед от специалисти на място.

Според Сабрутев, в Областна администрация – Смолян не са постъпвали сигнали за проблеми на територията на Община Златоград.

Решен е проблемът и с електричеството на територията на община Баните, където имаше частични прекъсвания заради бурния вятър през изминалата седмица, уверява ни още областният управител на Смолян. Постепенно обстановката се нормализира и нивата на реките и язовирите в региона спадат.

През почивните дни, екипи на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян са се отзовали на девет повиквания, като между тях има и за съдействие на закъсали автомобили в района на Пампорово.

На сигнали за паднали камъни и свличане на земна маса са реагирали тази нощ дежурни екипи на Областно пътно управление в Смолян. Те са били за пътните отсечки Настан - Грохотно и Бостина – Левочево. Разчистени са и появилите се вчера свлачища по направленията Соколовци – Момчиловци и Малка Арда – Баните. Последното обаче са активизира периодично, заради което движението на моторни превозни средства в района на свлеклата се скална маса се извършва в едното платно. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Пътните настилки в региона са мокри, на места заснежени, но обработени и проходими. Няма въведени ограничения, информират още от дежурната част на пътната служба в Смолян. Температурите са положителни, като преваляванията тази сутрин са предимно от дъжд.

Източник: Дарик.бг