Menu
Вторник, 03 Юли 2018 18:08

КДК – Смолян организира изложба на академик Кирил Василев по повод 100 години от рождението му

Публикувана от Прочетена 679 пъти

Клубът на дейците на културата – Смолян организира изложба от рисунки, графики и документи на академик Кирил Василев по повод 100 години от рождението му. Тя ще бъде открита утре – 4 юли от 18 часа в зала „Петър Стайков“ на бул. „България“ 43. В колекцията са включени над сто портрети, шаржове, карикатури, сатирични рисунки, стихове и документи – огледало на трите епохи (капитализъм, социализъм и демокрация), в които е живял и творил нашият именит земляк, културтрегер и учен Кирил Василев.

Той е роден на 23 май 1918 г. в с. Турян, Смолянско. Участва в съпротивата по време на Втората световна война. Партизанин е и политкомисар на отряд „Колю Шишманов“, част от Втора родопска бригада „В. Коларов“.

Кирил Василев е завършил е философия в СУ „Св. Климент Охридски“. След това става преподавател в университета и години наред ръководи катедра „Диалектически и исторически материализъм“. От 1963 г. е професор, а от 1989-а академик на БАН. Най-популярната му книга „Любовта“ е преведена на руски и китайски език. Негов е и Той е „Увод-ът към философия на историята” (1961) и „Красноречието” (1989).

Академикът е носител на ордените „Георги Димитров“, „Народна република България“ и “Кирил и Методий“. Клубът на дейците на културата го представя като художник и поет.

Заповядайте, заслужава си!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!