Кирил Хаджихристев: Прекратяваме договора на почистващата фирма „Титан“

Кирил Хаджихристев: Прекратяваме договора на почистващата фирма „Титан“

„В последните четири години бюджетът за дейност  “Чистота”, извършвана от фирмите–изпълнители, е увеличен от 2,5 млн. лв. на  4,1 млн. лв. Това значително увеличение не е провокирало увеличено качество на услугите и по-чиста околна среда, точно обратното – улиците са мръсни, сметоизвозването не се случва постоянно, някои села биват дори подминавани“, казва Кирил Хаджихристев, позовавайки се на програмата на Новото  време.

Според кандидата за кмет на Новото време ( Коалиция за развитие на община Смолян), целта е да бъде прекратен договора на почистващата в момента фирма и да направим пълна ревизия на договорите на администрацията с нея. Създаването на общинска фирма за почистване и поддръжка е от първостепенна важност за истински чисти улици, реално таксуване за извършвана услуга и контрол над честотата на почистване. В допълнение към това екипът на Новото време предвижда и разработване на нова методика за определяне размера на такса битови отпадъци, прилагаща европейския принцип „замърсителят плаща“ и преследваща европейските цели за отпадъците.

За членовете на „Новото време“ особено важно е създаването на публична кампания за насърчаване на предпочитането за разделно събиране на отпадъците сред жителите на Смолян. Предвижда се и инсталация много повече контейнери за хартия и пластмаса, метал и стъкло.  Взели сме предвид и проучване на възможностите за постепенно въвеждане на принципа за циркулярност при организиране на нови възможности за сметосъбиране. Така част от отпадъците ще се рециклират и използват неколкоратно, което допринася към по-устойчивото развитие на града и приходи от сметта.

Хаджихристев коментира, че за него е особено важно създаването на нова култура по отношение на сметосъбирането: „ Не само промяната на порочния модел за почистването на общината е на преден план.  Имаме уникалната възможност да работим върху повторната употреба на отпадъците, с което намаляваме драстично отпечатъка си върху природата. А когато живеем в рая на Родопи, това е нещо повече от задължение. Това е мисия – за всички ни.“

Пресцентър МК "Новото време" - Смолян
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
платен материал

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

 Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!