Menu
Петък, 19 Юли 2019 20:05

КМЕТЪТ НА СМОЛЯН НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ: ТРИ ДНИ РОЖЕН ЩЕ БЪДЕ БЪЛГАРИЯ

Публикувана от Прочетена 972 пъти
Рожен отново е България. В това вече могат да се убедят хиляди гости на събора в Родопите още в първия ден на най-мащабното фолклорно събитие.

Съборът започна с дефиле на над 200 гайдари, които огласиха Роженските поляни и дадоха старт на тридневния събор, който събира хиляди в сърцето на Родопите. Началото бе дадено с изпълнения на Фолклорния ансамбъл „Родопа“, крехката певица от Чепеларе Мария Бечева с гайдаря Илия Учиков, космическата Валя Балканска с гайдаря Петър Янев.
 
Официалният гост на събитието бе президентът на България Румен Радев.

„Добре дошли в Орфеевото царство на свещената за родопчани местност на връх Рожен. Мнозина казват, че Родопите е планина с дух, защото тук живеят гостоприемни и добри хора, защото тук са запазени традициите, обичаите, защото природата е прекрасна и има невероятни гозби.Три дни всички вие ще усетите това, три дни Рожен ще бъде България“, каза при откриването кметът Николай Мелемов.

Той отбеляза, че през 1898 година, преди 121 години, свещеникът на село Соколовци Ангел Инджов отправя прошение до граничните власти поне за един да отворят границата за празника на св. Пантелеймон.

Още същата година, при параклиса св. Кирик и Юлита се събират българите от двете страни на границата - от свободна България и останалите, които са под османско владичество до 1912 г.

„Затова Рожен е велик и свещен, защото е символ на обединението на българите, независимо от границите, които ги разделят. Може би някои от вас не знаят, че Рожен е молитвена местност с множество параклиси. Затова ще помоля всички вас, дошли от близо и далеч, всеки по своему, всеки към Бога, на който вярва, да отправи своята молитва за благоденствието на България - за обединението на нашата нация, за мир и спокойствие, здраве и благоденствие. Да благодарим на предишните поколения за оставените ни традиции, да се гордеем и благодарим, че имаме привилегията да се родим българи. Свободният дух на Рожен ни събра днес, за да бъдем по-сплотени и силни в името на България“, подчерта градоначалникът.

По думите на президента Роженският събор е не само един от празниците на народното творчество, а и на българщината, защото днес на волните родопски поляни цари автентичният и непоколебим български дух.

Той поздрави всички родопчани, които пазят свято традициите на рода и за които свободата е състояние на духа.

„Ние българите, тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и непреходни ценности, защото Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница на родопската приказка от дълговечната българска история. Някога тук, на тези поляни, са си давали среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена, да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души“, заяви Радев.

Той подчерта, че България би осиротяла без магията на Родопската песен и без животворния звук на гайдите.

Президентът пожела на всички да изживеят и запомнят това събитие като празник на нашата българска родова памет и като жив извор на българското единство.

Със звън на родопски чанове той обяви събора за открит.

На откриването на събитието присъства още председателят на ОбС Данчо Киряков, областният управител Недялко Славов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, кметът на Девин Красимир Даскалов, на Баните – Милен Белчев и др.

Роженските поляни са украсени с внушителен трибагреник с площ почти 7000 кв .м. Над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят в тридневния фолклорен конкурс на четири сцени.

За първи път ще участват 5 фолклорни групи от бесарабски българи от Украйна. Ще има и конкурс за автентична женска, мъжка и детска носия. Повече от 90 майстори представят своите занаяти в централната зона. Мобилна музейна експозиция „ Духът на Родопите“ показва местните традиции и обичаи. На поляните има и етно селище. Тази вечер ще има гала спектакъл „Рожен е България“. В събота ще се проведе Родопската вечер, в която ще участват изявени родопски изпълнители - Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, ФА „Родопа“ , оркестрите „100 каба гайди“, „101 каба гайди“ и др.
На събора има 170 еко тоалетни, около 15 мобилни бани и 80 мивки. Има специална зона за палатков лагер и паркинг зона. За да се облекчи трафика е препоръчително гостите на събора да използват обществения транспорт от Смолян, Пампорово и Чепеларе. Автобусите се движат през половин час.

В събота гост на събитието ще бъде и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори на Роженския събор са община Смолян и Сдружение ,, Рожен-наследство в бъдещето,,.
 
Пресцентър на община Смолян
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!