Menu
Събота, 29 Юни 2019 17:48

Кметът Николай Мелемов откри Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” в с. Полк. Серафимово

Публикувана от Прочетена 2120 пъти
Кметът Николай Мелемов откри Третия национален фолклорен конкурс „С песните на Георги Чилингиров” в с. Полк. Серафимово, чието начало постави преди три години.

„Щастлив съм да открия третото издание на фестивала, както и да поздравя всички присъстващи с празника Петровден на родолюбивото село. Гордея се, че това е и моето родно място и тук съм роден.Пожелавам ви много приятни емоции, усмивки и да останат хубави спомени. Нека да отворим сърцата и душите си за красотите на Полк. Серафимово и нашия фолклор Пожелавам на всички участници във вече традиционния фестивал успех, награди и догодина пак да сме тук. Ние трябва да пазим традициите и да ги предаваме на следващите поколения и затова благодаря на всички участници за това което правят”, каза в приветствието си градоначалникът и откри фестивала.

Кметът на селото Христо Мусорлиев също поздрави участниците и гостите. Той посочи, че серафимовци са били винаги хора с буден, горд и родолюбив дух и истински продължители на безсмъртното дело на полк.Владимир Серафимов и воините от 21 Средногорски полк, които донесоха на щикове родопската свобода. Той благодари на Мелемов за организацията по провеждането на фестивала.

Отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в памет на загиналите за свободата на Родопите.

Във фестивала участват 90 индивидуални изпълнители от цялата страна. Над 600 участници ще огласят Родопа планина и за пореден път ще докажат, че родният фолклор е жив. Жури с председател Мария Бебелекова ще оценява участниците. След като приключи фестивала ще бъдат раздадени награди и плакети от кмета на община Смолян Николай Мелемов.

На откриването присъстваха още Момчил Николов от областната администрация, кметът на гръцкото село Селино- Йоргус, общински съветници и др.

Организатори на фестивала са Община Смолян, кметството и НЧ „Отец Паисий-1926“ – с. Полковник Серафимово.

Георги Чилингиров е първият родопски народен певец, който започва да пее и популяризира родопските народни песни още от далечната 1948 година. Той е първият, направил записи на родопски песни в БНР. Десетилетия по-късно се появяват и негови следовници като Веселин Джигов, Младен Койнаров, Николай Славеев и др. Георги Чилингиров реализира многобройни турнета в страната и чужбина с над 4 000 концерта, посветени на родопската песен.

Целта на фолклорния конкурс е да се покаже и популяризира песенното наследство на Георги Чилингиров, възможностите на съвременните изпълнители на български народни песни, развитието на традиционния роден фолклор, да подтиква към издирване, съхраняване, популяризиране и разпространение на фолклора, да подпомага развитието на художествено-творческата дейност, да възпитава любов към националните бит, традиции и култура.

Конкурсът се провежда днес и утре.
 
Пресцентър на община Смолян
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!