Кметицата на Давидково отново ще пече за Коледа 10-метрова баница

Севда Чолакова

За Коледа село Давидково, община Баните, отново ще се оживи с пристигнали от другаде роднини с деца за празника. Тогава за четвърта поредна година кметицата на селото Севда Чолакова ще изпече 10-метрова баница, за да се нагостят поне 100 човека. Ще сложи късметчета, парички и дрян. Училището подготвя Коледен базар, самодейците ще пеят и танцуват.

Селото ще изпрати тази година сравнително добре, макар че можеше повече дела да свършим, ако имахме средства,  каза за Смолян днес Севда Чолакова. Но ще се запомнят някои важни събития: 90-годишнината на читалището, празникът на селото и откриването на  площадката със спортни уреди  и тенис на маса, която може да се ползва от всички без такса. С тази площадка е завършен третият етап  на оформеното общинско място за отдих и спор, финансирано по програма ПУДООС на Министерството на околната среда и водите. Според Чолакова тази програма дава добри възможности на малките кметове и села. Най-напред била направена „Зелена зона“ от местни младежи и чужденци, откликнали чрез Фейсбук. Теренът бил обработен и засаден със 100 цветни храста. Втората стъпка била детска площадка на две нива, а тази година е създадена и открита спортна площадка с 4 фитнес уреда и тенис на маса, засега единствена на открито в община Баните.

Една от проявите на Празника на селото била срещата с детската писателка Нуша Роянова от Варна, родена в Давидково, с нейната поредица от книжки с приключения на кученцето  Джак и котенцето Ема. Срещата предизвика определен  интерес, припомня Севда Чолакова, големият салон на читалището беше пълен. В края пък  на благотворителния концерт спонтанно се оформил състав от музиканти „Давидковските зетьове“ /съпруга на Нуша Стоян Роянов, известен като Я-Я, и зетя на кметицата Мирослав Кайджиев/.

Какво следва за 2018 г.? Спешно се налага грижа за водоснабдяването, подмяната на eтернитовите водопроводни тръби с PVC. Не бива да живеем в планина, а водата да има дъх и недобър вкус, определи Севда Чолакова. Тя е първата жена кмет на селото и работи вече трети мандат.

Росица Примовска

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре