Кметовете на Мадан и Рудозем поискаха четирилентов път Асеновград – Чепеларе

Кметовете на Мадан и Рудозем поискаха четирилентов път Асеновград – Чепеларе

Кметовете на община Мадан Фахри Молайсенов  и община Рудозем Румен Пехливанов, заедно с ексдепутатите Хайри Садъков и Анджей Джандев, настояха пред министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и неговия заместник Николай Шушков за предпроектно проучване и проектиране на четирилентов път Асеновград – Чепеларе. Основното трасе е изключително важно за развитието на смолянския регион и е с целогодишен интензивен трафик, заявиха местните управници.

Поводът за поисканата от кметовете среща с министъра са основни приоритети в развитието на пътната инфраструктура в смолянския регион, които са в компетентността на МРРБ, съобщи кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

 

Кметовете поставиха и темата за свлачището по главния път Смолян-Мадан в района на с. Тикале, което затруднява трафика по основния път вече пета година. Те заявиха, че трябва в спешен порядък да се вземат мерки за разчистване на пътното платно и укрепване на свлачището, което  ежедневно пречи на икономиката на областта от  2018 г. насам. Третият въпрос, който е обсъждан, е възможността за проектиране на пътя Средногорци - Ерма река, в чийто обхват е проходът Печинско. Министър Шишков ни увери, че в най-кратки срокове ще проучи детайлно нерешените, най-наболели проблеми за всяка община и заедно с кметовете им ще търси възможности за тяхното решение, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Молайсенов уточни, че от община Мадан има внесен проект още през 2018 г. за рехабилитация и асфалтиране на 3-километрово трасе от главния път от началото до края на Мадан, но разбира се, би било добре да се проектира ново трасе, което обхваща целия път с прохода Печинско, започващо от маданското с. Средногорци до златоградското с. Ерма река.

 

По време на срещата Садъков и Джандев са поискали решаване на проблема с пропадналия основен път Стойките - Девин, който се разруши на няколко места при бедствието през декември 2021 г. и досега стои непоправен, като грози да откъсне пътя при дъждове и от там достъпа от три общини до Смолян. В АПИ все още не са приключили процедурите по обявените обществени поръчки за ремонта му. Възстановяване отдавна чака и пътя Девин- Борино- Доспат, както и трасето свързващо  Смолянска област с община Гоце Делчев.

Източник: Марица

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре