Menu
Четвъртък, 07 Септември 2017 19:24

Когато една реклама за незрящи напълно се покрива

Написана от
Прочетена 1445 пъти

Изненадата е голяма все пак. Почивната база на Съюза на слепите „Релакс“ в село Шипково, Троянско, посрещна 28 малко или повече незрящи и придружители от Смолян за една седмица. Естествено е затруднението на тези хора в нова обстановка, макар че някои идват за пореден път, но в „Релакс“ всичко говори за мисъл и грижа към почиващите, че отношението на персонала е специално за тях. За 7 дни всеки имаше възможност да избере с лекарския съвет на д-р Нина Драгойска най-подходящите от 15-те вида процедури, да заявява храна според заболяването си, да научи полезни съвети, които да прилага вкъщи.

Ръководителка на групата, в която влизаха и 40 техни колеги от Пловдив, бе Теменужка Миткова, председател на Регионалната организация на слепите в Смолян, която от 7 години води групи, а от четири по две смени. Втората смяна за тази година ще замине за Шипково на 1 ноември. Неуморима от организацията до изпълнението на всяка проява, Теменужка познава живота и проблемите на членовете на организацията на слепите и следи състоянието им, особено на напълно незрящите, каквито бяха дошли и в Шипково. А вечер се превъплъщава в народна певица заедно с други почиващи. Наскоро на ХІ Републикански многожанров фестивал в Перник получи сребърен медал за солово изпълнение и златен медал за художествено ръкоделно творчество.

Понякога ми е трудно, признава тя, но тази смяна в Шипково премина много леко и приятно, за първи път се случва. Членовете на съюза почиват тук с покриване на храната и нощувките от Социални грижи, а лично заплащат пътните и процедурите. В Шипково има три минерални извора с благоприятно лечение на опорно-двигателния апарат и стомашно-чревния тракт, чернодробни и жлъчни болести, периферната нервна система, артрози, артрити, дископатии и др. Ваните и пиенето на вода са предпочитани, както и всички останали процедури в модерния физиотерапевтичен център в „Релакс“. Тук могат да почиват и да се лекуват не само членове на Съюза на инвалидите. На 100 метра от станцията има и открит минерален басейн срещу 5 лева вход, който някои смолянчани ползваха активно.

Защо рекламата на „Релакс“ не се различава от действителността? При това управителят Велизар Хинков е напълно незрящ и не би могъл да види недостатъците. Защото екипът на администрацията, кухнята и процедурите с нищо не показва, че са изморени, защото разбират, че трябва да има постоянно търпение към почиващите, много от тях с бастуни, трудноподвижни, придирчиви. От посрещането до изпращането с гала вечеря обстановката е спокойна и ведра, отношението е учтиво. Базата е напълно обновена със 100 места, пригодена с всички нужни условия за незрящи хора. Годишно преминават около 2500 почиващи. Персоналът е от 20 човека предимно млади. Как успявате, бе въпросът към управителя Велизар Хинков? Един екип обикновено копира ръководителя, отговори. А какъв е ръководителят? Това ще кажат хората. В днешно време не се среща много човещината, определя той, ние трябва да дадем добър пример. Един колектив се ръководи по два начина – или със страх, или с любов. Избрали сме втория. Всичко трябва да се прави от сърце, с чувство за отговорност към другия. Така да посрещаме и изпращаме клиентите, че те на само да се върнат, а и да доведат свои близки и приятели, нови туристи. Персоналът знае, че заплатите им идват от тях, а не от държавата или от мен.

Управителят е убеден, че всеки ден човек трябва да направи нещо добро. Има опит в бранша. Завършил е Икономика на туризма. Управлявал заведение и хотел. Спечелил е мястото си в „Релакс“ с конкурс преди 10 години, когато напълно бил ослепял след тежка катастрофа. След ужасния стрес и сложното и дълго лечение на другите поражения на лицето и тялото му решил да не се предава. Започва втория си живот… Бил е няколко пъти Центъра за рехабилитация на слепи в Пловдив. Обучава се да ползва белия бастун – помощното средство за придвижване и сигнализиране, но в станцията почти не го полза. Квалифицира се е за масажист. Чете и пиша на брайл, ползва компютър с помощта на говорещ синтезатор. Има съпруга и дете на 9 години. Иска да развива успешен медицински туризъм. Всичко това въздейства на почиващите като воля и постоянство, като желание за полезност в обществото, на близките и на себе си.

Смолянската председателка на слепите Теменужка Миткова определя базата, управителя и персонала „като по поръчка“ за хора със зрителни проблеми. За 7 години не е имала ни най-малък проблем с тях. Предимство е, че в другите бази на съюза искат предварително да се заплаща всичко, а тук изчакват да се приведат полагащите се средства от Социални грижи, каза Миткова и спомена, че това е голямо облекчение за тях. Много е важно отношението на персонала към почиващите, всички сме дошли с проблеми и с надежди. За пореден път сме тук и сме изключително доволни, определи председателката на Съюза на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева, дошла заедно с други членове на съюза. За отбелязване е, че двете организации в Смолян – на слепите и инвалидите, са достоен пример на добро сътрудничество, общи прояви, състрадателно отношение едни към други. С общ погледи действия за облекчаване живота на хората с увреждания.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!