Кои са отборите от Първа Бундеслига?

Кои са отборите от Първа Бундеслига?

Кои са легендите на Бундеслигата за всички времена

Бундеслигата е най-големият шампионат в историята на германския футбол. Тя е основана през 1962 година в Дортмунд, на заседание на  Германския футболен съюз. Оттогава това е най-голямото футболно първенство на Германия и е лигата с най -високата средна посещаемост на стадиона сред всички останали. В него участват 18 отбора, които водят оспорвана битка за титлата Шампион във всеки сезон.

По принцип първодивизионните отбори, които участват в лигата са клубове от големите градове на Германия, но сред тях има и такива, които идват от градчета със значително по-малко население като Борусия Нойнкирхен или Кайзерслаутерн. Сред най-известните отбори са Байерн Мюнхен, Байерн Леверкузен, Хамбургер, Борусия Дортмунд, Вердер Бремен, РБ Лайпциг, Нюрнберг, Щутгарт, Херта Берлин, Айнтрахт Франкфурт и други.  Единственият, който е участвал във всичките сезони на първенството без прекъсване е Хамбургер, следван от Байерн Мюнхен и Вердер Бремен, които имат по два пропуснати сезона.

Най-легендарните отбори в Бундеслигата

Най-големият трофей в Бундеслигата е сребърната салатиера, върху която е изписано името на отбора шампион в първенството. Отборът, който спечели тази титла три пъти има право да носи върху екипите си звезда, която символизира успехите му. При пет спечелени титли звездите върху екипа стават две, при десет стават три, а отбора спечелил двадесет титли, гордо носи четири звезди върху екипите си.

В историята на бундеслигата сребърната салатиера е печелена от общо 20 отбора, като безспорен лидер сред тях е Байерн Мюнхен, който е спечелил салатиерата цели 25 пъти. След него са отборите на Борусия Дортмунд и Борусия Мьонхенгладбах, които са спечелили по 5 салатиери.  След 1963 година Кайзерслаутерн е единственият от новобранците, който печели титлата през сезон 1997/1998 година. Байерн Мюнхен е единствения отбор, който без прекъсване води в класирането и който има най-много Бундеслига футболни прогнози в Германия. Той е и отборът с най-много титли в шампионата и най-много спечелени сребърни салатаиери, които са им донесли правото да носят 4 звезди върху екипите си.

Най-легендарните футболисти от бундеслигата

Най-успешните футболисти от създаването на лигата безспорна са Оливер Кан и Мемет Шол, които са спечелили по цели 8 титли на Германия. След тях се нареждат Александер Циклер, Лотар Матеус и Клаус Аугенталер, които имат по 7 трофея. Всички те постига успехите си, докато играят в Байерн Мюнхен.

Най-успешния сред треньорите в Бундеслигата е Удо Латек, който печели 6 титли като треньор на Байерн Мюнхен и 2, водейки Борусия Мьонхенгладбах. След него са Отмар Хитцфелд и Хенес Вайсвайлер, съответно с по 7 и 4 спечелени титли.

От най-легендарните голмайстори няма как да не споменем имената на Герд Мюлер, който в 427 срещи отбелязва цели 365 гола. До него почитно се нареждат и Клаус Аллофс, Стефан Кунц, Улф Кирстен, Манфред Бургсмюлер, Клаус Фишер и много други.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре