Menu
Петък, 10 Март 2017 15:32

Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала за случая с 9-годишния Байрям

Написана от
Комисията за защита от дискриминация се самосезира за случая с 9-годишния Байрям, на който не е осигурено лечение в чужбина, съобщи пред журналисти в Смолян председателят на комисията доц. Ана Джумалиева. По този казус е образувана преписка в КЗД, определен е и съставът от членовете на комисията, които ще я разгледат. Доц. Джумалиева присъства на откриването на Регионално представителство в Смолян на Комисията за защита от дискриминация.

КЗД се е самосезирала през миналата седмица по казуса с Байрям, докладът за самосезиране е внесен от двама членове на комисията, допълни председателят. Предстои и започване на производство по случая с 9-годишното момче, което се нуждае от бъбречна трансплантация. Процедурата в комисията предвижда период на проучване, изготвяне на доклад и заключение, за да стартира самото производство.

В Смолян днес отвори врати Регионално представителство на КЗД. На откриването на офиса присъства цялата комисия. Общо 87 жалби и сигнали от Смолянски регион са постъпили от 2006 г. досега в комисията, а по 26 от тях са образувани преписки. Сред разглежданите казуси е жалба от жена на Девин, оплакала се от имам в града и от "системна регилиозна дискриминация спрямо българи мюсюлмани". Преписката завършила със заключение, че няма установена дискриминация.

С откриването на офиса в областния град, повече хора ще бъдат информирани за дейността на комисията и с възможностите да я сезират, ако се чувстват дискриминирани или неравно третирани.

Гражданите се оплакват както от представителите на държавата или на местната власт, така и от частния сектор. Това обясни доц. Джумалиева относно постъпващите оплаквания от цялата страна. По думите й има много случаи на жалби и сигнали от лица, които работят при работодатели в частния сектор и получават неравно заплащане или третиране. Сред жалбите е оплакване от учител, който твърди, че професията се феминизира, както и сигнал от мъж, че е жертва на сексуален тормоз от страна на своя началник жена.
 
Източник: БТА
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!