Неделя, 20 Март 2011

Коне теглят буса на Море от любов за Тодоровден в Момчиловци

Публикувана от
Тодоровден събра стотици гости и жители на смолянското село Момчиловци за традиционните конни надпревари. Празникът се проведе за 16-ти пореден път в родопското село. Конете пристигнаха на площада в парад, предвождан от родопски девер и яздещо момиче с иконата на "Св. Тодор". Овации предизвикаха расовите животни от конната база в Левочево, които се включиха в кушията за втора поредна година. Атракция пък стана бусът,  обрисуван като този от телевизионното предаване „Море от любов”, който конете теглиха вместо трупи.
todorovden
Празникът започна с тържествена Света литургия в местната църква „Свети Свети Константин и Елена”. След службата, конете наперено дефилираха през селото, а в надпреварите се включиха 14 животни. Участниците в Тодоровденските кушии бяха посрещнати с пита и мед, а момчиловски деца ги закичат с мартеници. С призив да се обичаме и уважаваме, да бъде слънчево в душите и сърцата ни, отправен от секретарят на читалище „Светлина” в Момчиловци Златка Кисова, започна празникът в родопското село.
todorovden_momchilovtsi_2011_001todorovden_momchilovtsi_2011_014
Според легендата кушиите на Тодоровден се правят за здраве и берекет на селото, да няма мор по планината и по хората, каза кметът на селото Мария Никова. Гост на празника беше именичката и възобновителката на традицията да се празнува Тодоровден в Момчиловци кметът на Смолян Дора Янкова, която пожела празникът да става все по-атрактивен.
todorovden_momchilovtsi_2011_012todorovden_momchilovtsi_2011_025
Всяка година към конните надпревари се присъединяват нови хора със своите животни, което е радващо и показва, че традициите в Родопите са живи и ще продължат да съществуват и занапред. В надбягването най-бързия кон беше Валтер, от базата в село Левочево, с ездач Денис Фурлански. Най-силен се оказа кон Хеликен, който е само на две години, а теглото му е 600 кг. За най-красив кон журито избра  расовия жребец Топзанзибар.
todorovden_momchilovtsi_2011_004todorovden_momchilovtsi_2011_029
Награди имаше за победителите в конните надпревари, а всички участници в тодоровденската кушия в Момчиловци получиха грамоти. Най-малкият коняр беше само на 4 години – Теодор Жекин. Доброто настроение на празнуващите  поддържаха зевзеците Веселина Бабаджанкова и трио „Шемет”. Организатори бяха Дружеството на конярите, с председател Тодор Попсавов и читалище "Светлина".

 

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Столетницата баба Бисера:  Все едно съм на 50, а не на 100 години

05-01-2011

Столетницата баба Бисера: Все едно съм на 50, а не на 100 години

Най-ценния урок, на който 100-годишната жена е научила децата си е уважението между хората   Все едно съм на...

Зимен празник се проведе в Стойките

13-03-2010

Зимен празник се проведе в Стойките

За поредна година в смолянското село Стойките си спретнаха весел зимен празник. 5 отбора мериха сили в дисцип...

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

03-04-2011

Зевзеци черпят с 20-килограмова торта за 20-тия си рожден ден

Над 1000 любители на шегите и лакърдиите уважиха 20-тия рожден ден на известния смолянски клуб „Зевзек”. За тър...