Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 26 Февруари 2015

Конференция „Има ли мъжки професии?“ и шествие „Извърви километър в нейните обувки“ по случай 8 март

Публикувана от
Конференция „Има ли мъжки професии?“ и шествие „Извърви километър в нейните обувки“ по случай 8 март
   
Конференция на тема „Има ли мъжки професии?“ на 6 март (петък) от 10.00 ч. организира Информационното бюро на Европейския парламент в България по случай Международния ден на жената. В първата част на събитието в Дома на Европа ще се представят хора с „нетрадиционни“ за двата пола професии – жена пилот или мъж учител, например, а след това ще се проведе дискусия по темата дали професиите имат пол. Медиен партньор на събитието е Кариери.бг.

Въпреки високото образование на жените в Европа, и в частност, в България, съществува „пропаст“ между тяхното ниво на образование и кариерното им развитие. Съществуват стереотипи за това какъв тип образование да получават жените и какъв тип професии са подходящи за тях впоследствие. Жените избират по-рядко от мъжете технически и научни специалности и по този начин се създава разделение на пазара на труда между „мъжки“ и „женски“ професии. Събитието е под надслов „Образованието трябва да те отведе до работата на мечтите ти. Независимо какъв е твоят пол“.

Организаторите на събитието са поканили да разкажат за своя избор представители на по-нетрадиционни за съответния пол професии. Модератор на първата част ще бъде Дарина Черкезова от Кариери.бг. След презентациите започва дискусия с представители на образователния сектор, граждански организации, бизнеса и държавни институции, за да се обсъдят връзките между образованието и професионалната реализация на двата пола. Модератор на дискусията ще бъде журналистът Ирина Недева (БНР и Център за култура и дебат „Червената къща“).

Два дни след конференцията гостите ще могат да се включат и в третото издание на „Извърви километър в нейните обувки“, на което Информационното бюро е съорганизатор. По време на събитието мъже ще обуят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. „Извърви километър в нейните обувки“ ще се проведе на 8 март (неделя) от 14.00 ч., а мястото на срещата е същото – „Аптека“ в София (кръстовището на бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“).

По данни на НСИ за 2013—2014 г. в степен „бакалавър“ жените са 52,7% от обучаващите се, 53,7% в степен „магистър“ и 51,2% в степен „доктор“. При мъжете най-голям е делът на дипломирани в област „Технически науки и технически професии“ и „Стопански науки и администрация“, докато при жените най-много са завършили в областите „Здравеопазване“, „Науки за обществото и човешкото поведение“ и „Подготовка на учители и науки за образованието“. При последвалата професионална реализация също има разминаване - 85% от учителите в България са жени, например.

 По данни на Евростат през 2012 г. средно 83% от младите жени в ЕС завършват поне средно образование, в сравнение със 77,6% от мъжете. Делът на жените сред дипломираните висшисти в ЕС е 60%. Отново според Евростат обаче, жените в ЕС получават средно с около 16% по-малко на час от мъжете в ЕС. Средно едва 17,8% от членовете на бордовете на най-големите търгувани на борсата компании в ЕС са жени. Комисията по правата на жените и равенството между половете на ЕП призовава, например, до 2020 г. поне 40% от неизпълнителните членове на бордовете в търгуваните на борсата европейски компании да са жени.

Информационно бюро на Европейския парламент в България
Прочетена 1826 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!