Конкурс за пано от фасулени зърна организират в Смилян

Конкурс за пано от фасулени зърна организират в Смилян
Изложба на творби от конкурса "Най-оригинално пано от смилянски фасул" се открива на 30 октомври в Смилян, съобщиха от кметството. Представянето на изложбата е събитието, с което през поредната пандемична година ще се отбележи традиционният празник на смилянския боб. Селото, станало известно като "столицата на фасула" отменя обичайната за бобената фиеста празнична програма, тъй като не се допускат масови събирания и тържества.
 
Конкурсът за пано от фасулени зърна е отворен за участие на деца от цялата страна, уточняват от кметството. Възпитаници на училището и детската градина в Смилян ще се включат в надпреварата за най-оригинално арт произведения от боб.

Разглеждането на изложбата от фасулени пана ще бъде при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и контролиран достъп на посетители, уточняват организаторите. В парковото пространство в центъра на Смилян на 30 октомври ще се подреди изложение на местни производители.

Реколтата от смилянски фасул тази година е доста оскъдна, според местни фермери. Заради продължителните жеги и засушаване през лятото част от цветовете на деликатесния сорт боб са окапали и добивите са значително по-малко от други години. Едрият смилянски фасул от новата реколта се продава за 12 лева средна цена, а по-дребният шарен сорт - за 10 лева, предаде БТА.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре