Четвъртък, 31 Октомври 2019 11:11

Концерт, в памет на Златка Кучмова, организира читалището в Устово 

Златка Кучмова
Златка Кучмова Златка Кучмова

Читалище „Кирил Маджаров“ в Устово ще отбележи Деня на народните будители 1 ноември и ще почете паметта на Златка Кучмова с концерт. Той ще се състои на 4 ноември от 18.00 часа в зала „Николай Карагяуров“ в читалището. Поканени са всички близки, приятели, колеги и възпитаници на Златка Кучмова, съобщиха от ръководството на читалището в Устово.

Златка Кучмова е дългогодишен учител по пеене и музика в 4 ОУ "Стою Шишков" в Устово. Родена и израснала в скромно работническо семейство. Още като невръстно дете се увлича от акордеона и музиката. След завършването на гимназията в кв. Райково, продължава обучението си в Полувисш Учителски институт в гр. Пловдив и се дипломира през 1962 г. със специалност "Естествознание, география, трудово обучение и пеене". Първата година от учителския си стаж започва в с. Могилица. След това трудовия й живот е в 4 ОУ "Стою Шишков" кв. Устово. Създава детски хор, с многобройни участници, които впечатляват публиката на много обществени прояви. Златка Кучмова е и основател на първият фанфарен оркестър в града. Той се представя блестящо на всички прегледи на фанфарните оркестри, като завоюват винаги първите места. В последствие създава и вокална група "Родна реч", с много награди от национално значение. Записват плочи, а песните са написани специално за групата от композитори като Емил Емануилов, Ян Френкел, Димитър Петков. Златка Кучмова е любим преподавател на няколко поколения, които и до ден днешен си спомнят за нейния благ характер, безупречен професионализъм и безкрайна любов към музиката, която успя да предаде и на своите възпитаници.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!