Кратък разговорник за начинаещи снахи и свекърви

Свекърва
Снаха + свекърва = взривоопасна смес.

Това често е факт и дали защото сърцето на любимия син и любимия съпруг е едно и също или защото две домакини на едно място трудно съжителстват, животът на много семейства е затруднен и вгорчен от това противоборство. Към горното уравнение в Родопите се добавят някои нрави, които правят битката между снаха и свекърва почти неизбежна. Ние все още спазваме традицията за много близка свързаност между млади и стари семейства в рамките на една фамилия, както и поддържаме безусловната почит към възрастните си родители, което съвсем не е факт в цяла България. Разбира се, това е чудесно, но в светлината на отношенията межди двете дами нещата се усложняват доста.

Ето няколко думички, които могат да помогнат на начинаещите снахи и свекърви да тушират напрежението помежду си:

ДИСТАНЦИЯ
Уважаеми дами, ако имате възможност за избор, то самостоятелния живот пред съжителството със свекървата или снахата се препоръчва горещо. Може би ще ви е по-трудно така, но свободата и въздухът в семейството не са маловажни.

ДИПЛОМАЦИЯ
Дипломатичността е характерна за родопчани. Известни жестове на добра воля и внимание не са излишни. Обръщението „мамо” съвсем не е задължително. Тук наричаме свекъра и свекървата си „баба” и „дядо”, както това е валидно и за тъста и тъщата. Тези „титли” отразява много по-точно нагласата спрямо новите роднини, които, ако трябва да сме наистина честни, рядко могат да съперничат на собствените ни родители.

ДАЛЕКОГЛЕДСТВО
То е необходимо, за да пропускаме някои хапливи забележки или нетактични намеци. Ако се вглеждаме твърде много в злободневието, няма да остане никакво място за радостта от живота, затова не се колебайте да „недочувате”, „недовиждате” или да „не знаете”.
Към тези думички е добре да прибавим и няколко, които адресират свекървите:

ЧИСТОСЪРДЕЧНОСТ
Ако искате синът ви да има здраво и щастливо семейство, то се старайте да не се намесвате твърде много в него. Нещата между съпрузи съвсем не са просто нещо и една намеса може да ги усложни допълнително. Сигурно искате просто да помогнете, но понякога човек научава повече от „неволята”, отколкото ако получи готова помощ.

ЧОВЕЧНОСТ
Ако ви помолят за помощ и това не е проблем за вас, не я отказвайте. Такива жестове, особено в трудни моменти се помнят цял живот и бъдете сигурни, че всичко се връща. В края на краищата вероятно точно снаха ви ще бъде тази, която ще се грижи за вас на старини.
И накрая един универсален съвет, както за снахи, така и за свекърви: ХУМОР!
Смейте се, мили дами! Смейте се заедно, дори да не харесвате някои неща една в друга. Смехът създава близост и прави живота наистина чудесен.
 
автор: Лейди Смолян
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре