Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.

Край на банковата тайна за граждани на ЕС в Швейцария

Край на банковата тайна за граждани на ЕС в Швейцария
Eвропейският парламентът прие позиция относно споразумение с Швейцария, което би затруднило гражданите на ЕС при укриване на приходи от данъчните власти в банкови сметки в страната. Според договора от 2018 г. ЕС и Швейцария автоматично ще обменят информация относно банковите сметки на своите жители.

„Ние няма да допуснем лица и компании да укриват свои активи с цел да избегнат плащането на данъци. Когато хората извършват данъчни престъпления, те взимат от парите, които биха могли да отидат за училища и здравеопазване. Краят на банковата тайна е много важна стъпка в тази борба срещу данъчните измами и за справедливо данъчно облагане“, каза докладчикът Йепе Кофод (С&Д, Дания).

През май 2015 г. ЕС и Швейцария подписаха споразумение за борба срещу данъчните измами и укриването на данъци. Информацията, която ще се обменя, включва не само доходи като лихви и дивиденти, а също така и балансите по сметки и приходите от продажба на финансови активи.

Споразумението гарантира, че Швейцария ще започне да прилага по-стриктни мерки, еквивалентни на тези, които са в сила в ЕС от март 2014 г. Споразумението също така отговаря на глобалния стандарт за автоматичния обмен на информация за финансови сметки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Други разпоредби целят да намалят опасността за данъкоплатците да бъдат докладвани на данъчните власти за прехвърляне на активи или инвестиране в продукти, които попадат извън обхвата на споразумението.

Данъчните администрации в страните членки и Швейцария ще могат да:
–        идентифицират точно и безпогрешно съответните данъкоплатци;
–        се разпореждат и налагат своето данъчно законодателство в трансгранични ситуации;
–        оценяват вероятността някой да извършва избягване на плащането на данъци;
–        избегнат ненужни допълнителни разследвания.

Сега ЕС и Швейцария трябва да сключат споразумението навреме, за да може то да влезе в сила на 1 януари 2017 г. След това предстои консултация с Парламента, а споразумението трябва също така да бъде ратифицирано от швейцарския парламент.

Българска пресслужба в ЕП
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!