Събота, 22 Март 2014 00:00

Крепост Асара - село Звездел

крепост Асара
крепост Асара снимки: Смолян днес!
крепост Асара|||| крепост Асара|||| снимки: Смолян днес!||||
Идеята да посетим крепост "Асара" в района на село Звездел, община Момчилград в началото на март и то след двудневен обилен снеговалеж първоначално ми се стори налудничава. Но се оказа, че точно това направи тази разходка по-различна и запомняща се от останалите. Пътувахме от Кърджали по пътя Момчилград - Крумовград. На 14 км от Момчилград има широко кръстовище, където направо пътя продължава през село Звездел/табелата сочи 2км до селото/ към Крумовград, а в дясно има разклон за Рудник Звездел - 4км и хижа Токачка - 17км. По този път в дясно се поема за крепостта. Не след дълго, малко преди Рудник Зевзел, в ляво от пътя има черна отбивка, покрай голям далекопроводен стълб към гористо място, над което на върха се виждат скалите на крепост Асара. 
 
Табели за крепостта в района не видяхме. Снега на пътя се беше стопил, та дори и на поляната по която автомобилите си бяха прокарали път, за да стигнат максимално по-близо до мястото, където трябваше да зарежем и нашия автомобил. Озовахме се пред малка гориста местност, между чиито дървета забелязвахме скалите от крепостта. От тук нагоре снегът си стоеше.
След малкия горски участък започват храсталаци по стръмния терен и така след не повече от 150 - 200 метра вече крепостта се виждаше съвсем добре. Хем си казвахме колко сме луди да бродим в снега, хем си мислехме какво ли би било тук на пролет, когато тези бодливи храсти се раззеленят... те биха били не по-малко препятствие. Издрапахме се горе и вече изпитвахме огромно удовлетворение, както винаги, когато "превземем" някоя крепост. А в Родопите такива има много.
 
Крепостта е издигната върху руините на праисторическо светилище. Предполага се, че в тоя район са направени един от първите опити за рудодобив и, че крепостта е служела за охрана на рудниците. Частично запазена е една от четирите кули на средновековната крепост. В крепостта има изсечен жертвеник с трапецовидна форма и гробница. През първата половина на ХХ в. тук са открити основи на средновековна църква и ценни находки.
От върха, където се намира крепост Асара се разкрива гледка към Източните Родопи, където е и най-високият им връх Стръмни рид с надморска височина 960м.
Асара е често срещано име на крепост по българските земи, дори само в Родопите, тя не е единствена.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Всяка година стогодишната баба Шина води хорото на събор в Манастир

10-02-2011

Всяка година стогодишната баба Шина води хорото на събор в Манаст…

По-галям да давам, отколкото да взимам, казва столетничката Всяка година на Петровден 100-годишната баба Шина...

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

09-07-2012

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

Екопътека, точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк и неговият коман...

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

08-01-2013

Училището в село Црънча съхранява уникална музейна сбирка

С уникална музейна сбирка се гордеят в ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат. Тя е дело на учител...


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!