Menu
Сряда, 10 Април 2019 19:18

Криптата при храм „Св. Висарион Смолянски” очаква посетители

Публикувана от Прочетена 694 пъти
Икона на Св.св. Кирил и Методий – втората половина на ХІХ в. - Трявна Икона на Св.св. Кирил и Методий – втората половина на ХІХ в. - Трявна снимка: Сийка Кетева

Музейната сбирка при храм „Св. Висарион Смолянски”включва 50 великолепни икони  от втората половина на ХVІІІ до края на ХІХ век, заяви за Смолян днес отец Иван Марински, свещеник в храма. Той сподели, че колекцията може да се види от всеки желаещ в работното време на църквата. И поясни, че е добре при колективни посещения да се направи предварителна заявка.Гид в криптата е Живка Манолова, която разказва интересни моменти от съдържанието на иконите.

По думите й най-значителен дял в сбирката заемат творбите на зографи от Трявна и Самоковската школа. Открояват се имената на Захарий Стари, автор на най-ранната икона в експозицията – св. Богородица с Младенеца, Йоаникий папа Витанов, Цоню и Симеон Симеонови, Кръстю Иванчев, Димитър Зограф и Йоан Иконописец.

 А според  оценката на изкуствоведа М. Стойкова, качеството на творбите е високо - „...многообразието от стилове и автори, богатството на теми и образи, превръщат тази сбирка в духовен и културен център, място за съприкосновение с незримия свят на светците и училище за онези, които искат да се докоснат до ценностите и естетиката на християнската култура”.

Неоспорим факт е, че изкуството е близо до нас, нека му се насладим в навечерието на светлия християнски празник Възкресение Христово.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!