Menu
Понеделник, 06 Март 2017 15:10

КРОС: Бюджет 2017 – причина за смяната на председателя на Общинския съвет

Написана от

Искаме публичност и прозрачност при управление на общината

Мотивите ни за предсрочно освобождаване на Славка Каменова като председател на Общинския съвет бяха системни нарушения и саботиране работата на ОбС, казаха днес на пресконференция общинските съветници от КРОС. Едно от тези нарушения например е внасянето на бюджета на общината за 2017г. без проведено обществено обсъждане и в противоречие на разпоредбите на закона. Още през 2015г. КРОС предложи на мнозинството от ГЕРБ Меморандум за сътрудничество, като нито една от неговите точки не бе започната да се изпълнява. Бяхме поставили срок от 6 месеца, след които да оттеглим подкрепата си за председателя Славка Каменова. Тъй като не получихме отговор на поканата ни за диалог и съвместно провеждане на реформи, чак сега - една година и четири месеца след това поискахме отстраняването на г-жа Каменова, казаха съветниците от КРОС.

„Кметът Мелемов не е имал намерение да си партнираме и да подкрепи Меморандума. Маските паднаха”, каза Кирил Асенов, председател на КРОС. „Една година по-късно от интервю на кмета разбирам, че подобно намерение за сътрудничество никога не е съществувало. Предложихме на г-н. Мелемов подкрепа срещу реформи, които изразяват желанията на гражданите на Смолян. Сега разбираме, че г-н. Мелемов не е имал намерение да работи с мнозинство и да извършваме заедно реформи в интерес на града. Ако той е бил против нашите искания, като напр. намаляване администрацията или подобряване на траспортната система и инфрасктруктурата, то означава, че той е за запазване на статуквото.”, каза Асенов.

Надяваме се новият председател на ОбС Димитър Кръстанов да изиска от кмета внасяне на ревизиран бюджет съобразно нуждите на общината, в който има оптимизиране на приходната и разходната част, каза Кирил Асенов. Бюджетът да бъде предложен за публично обсъждане, каквито са правилата по закон. Искаме публичност и прозрачност при разходване средствата на общината, да знаем за какво се харчи всеки лев, както и публичност на обществените поръчки, каза той. КРОС не може да подкрепи рамка на бюджет, в който няма конкретика и един човек решава как да бъдат харчени парите на града, а обществените поръчки се печелят от конкертна фирма, допълни Асенов. Против сме около 60% от приходната част на бюджета да се харчат за сметопочистване и сметосъбиране вместо за други жизненоважни и смислени дейности. Докато нямаме ясни правила за харченето на парите на смолянчани и общината се управлява по този непрозрачен начин, ние ще бъдем опозиция, заключи Асенов.

КРОС е градивна местна коалиция, допълни Кирил Хаджихристев, председател на групата на общинските съветници на КРОС. Доказали сме това с всички свои действия досега – чрез апела ни да се ревизира или прекракати договорът с Клинър, въпросите, които повдигаме непрекъснато - за опорочената програма за саниране, проблемите в снегопочистването в блокираната от снеговалежи община. Провокирахме кмета да преработи оздравителния план на общината, задавахме въпроси за какво ще бъде изхарчен облигационният заем от 10 млн. лв. Фондация КРОС, която съществува само от октомври 2016г., вече има своите малки проекти – подпомогнахме 5 деца със специални нужди от селата да посещават училище, помогнахме с 1 600 лв. на отбора по щанги за участие в Републиканско първенсто. Занапред престоят много образователни, културни и социални проекти, които ние ще развиваме и ще подкрепяме. Най-близките от тях са например да закупим топки и мрежи за игрището в с. Стойките, телевизор и апарати за кръвно налягане за пенсионерския клуб и др.

КРОС не се оцветява партийно, а работи в интерес на гражданите на Смолян и за развитието на общината, допълни Хаджихристев.

Пресцентър КРОС - Смолян


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!