Menu
Събота, 14 Юли 2018 02:57

КРОС чака отговор от кмета кога ще се разчисти свлачището при с. Тикале

Публикувана от Прочетена 1346 пъти

Повече от месец общинските съветници от КРОС чакат отговор от кмета Мелемов  кога ще започне разчистването на свлачището до с. Тикале и ще се отвори основният път Смолян – Мадан. Питането е внесено от коалицията още на 7 юни т.г., като отговор не беше получен, въпреки проведеното заседания на ОбС на 28 юни. Очаква се на заседанието в понеделник, 16 юли -  месец и половина след неговото внасяне, кметът да отговори на този въпрос.

КРОС питат кмета Мелемов каква е проектната готовност на АПИ за изчистване и укрепване на свлачището, избран ли е изпълнител и какъв е крайният срок за възстановяване на движението по главния път.

Пътят при активизираното свлачище е затворен от 7 март т.г. , като това доведе до откъсване на 7 села от областния център и затрудняване на техния социален живот и. Сред жителите им се създаде обществено напрежение поради липсата на информация какви мерки са предприети за отваряне на пътя. Още тогава те се притесняваха, че освен достъпът им до работа, училище, администрация и мудицински услуги, нарушената инфраструктура ще доведе до отлив на туристи през лятото. През летните месеци има и засилен поток на коли към Гърция и поради предстоящия ремонт на отсечката гр. Рудозем – с. Средногорци. Сега притесненията им нарастват във връзка с наближаващия зимен сезон.

Временният обходен път, пуснат в експлоатация на 13 април, е с много опасни наклони и на места с недостатъчни габарити за разминаване, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия.  Пътят се използва от леки и товарни автомобили до 12,5 т. със страх от шофьорите поради стръмни участъци, недостатъчно укрепване, и свличащи се земни маси поради дъждовете. Обходният път е изключително опасен за използване през есенно - зимния период.

Жителите на седемте села се притесняват как ще пътуват през зимата, ако все още е блокиран основният път от свлачището.  В тези населени места се развива бизнес - производство на пелети, гъбопроизводство и др. и предприемачите използват обходни маршрути за зареждане с материали и извоз на продукция, като това оскъпява дейността им.

На заседанието на ОбС на 16 юни КРОС очакват от кмета също отговор на тяхно питане от 5 май т.г. какви мерки е предприела Общината за намаляване популацията на бездомните кучета – друг драстичен проблем на Община Смолян.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!