Menu
Петък, 30 Ноември 2018 09:58

КРОС С РЕШЕНИЕ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА

Публикувана от Прочетена 2869 пъти

Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) с тревога следи развитието на кризата с безстопанствените кучета на територията на общината. Последният случай с масовото отравяне на животни в кв. „Каптажа“ е само поредният епизод от нея и считаме, че трябва да се намери нов подход и решение на проблема.

Общинските съветници от КРОС от няколко месеца търсят рационално решение на проблема и са готови с конкретен пакет предложения, който ще внесат за обсъждане и приемане още на следващата Общинска сесия през декември.

„Ние ще настояваме ръководството на общината да изработи програма за справяне с проблема с безстопанствените кучета, каквито повече от 200 български общини вече имат и изпълняват успешно. Ще настояваме  ръководството на общината да определи сграда извън населените зони, в която да се изгради с минимални средства приют за настаняване на кастрирани и обезпаразитени кучета до намиране на собственик или за доживотно отглеждане”, категоричен е Кирил Хаджихристев, председател на КРОС.

При срещите си с гражданите на кв. „Каптажа“ преди месец общинските съветници на КРОС поеха ангажимент да търсят решение на тази недопустима за 21 век ситуация. Жителите от жилищния квартал сигнализират редица пъти общинската администрация, но безрезултатно. А на последната среща с КРОС предоставят и подписка с настояване за незабавно решаване на проблема с безстопанствените кучета.

Общината Смолян е една от малкото в страната, която няма разработена целева програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета и предпочита да работи на парче, използвайки стари и вече отречени практики. За периода 2013-2017 г. Общината е похарчила близо 60 хиляди лева за отстраняване на проблема с безстопанствените кучета и той все още не намира своето ефективно решение, независимо от очакванията на гражданите.

„Ще поискаме общината да установи контакт с фондация „Четири лапи“, които ползват модерна методология и практика за разрешаване на този проблем”, заяви Кирил Хаджихристев.

 

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!